Güncel

Kolay kredinin yolu açılıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel ve konut kredilerinde uygulanan ilave risk ağırlıklarını düşürerek kredi imkanlarını genişletme yoluna gitti. BDDK'nın bu kararıyla, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullanılan risk ağırlıkları hafifletildi ve böylece kredi talebini ve arzını kısıtlayan düzenlemeler gevşetildi.

Abone Ol

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel ve konut kredilerinde uygulanan ilave risk ağırlıklarını düşürerek kredi imkanlarını genişletme yoluna gitti. BDDK'nın bu kararıyla, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında kullanılan risk ağırlıkları hafifletildi ve böylece kredi talebini ve arzını kısıtlayan düzenlemeler gevşetildi. Bu adım, bankaların daha uygun koşullarla kredi verebilmesine olanak tanıyarak, uzun vadeli konut ve taşıt kredilerinde faiz indirimleriyle dikkat çekiyor.

Kredilerde Risk Ağırlıkları Azaltıldı

BDDK'nın aldığı kararla, kredi kartı, ihtiyaç kredisi, taşıt ve konut kredileri için belirlenen risk ağırlıkları yeniden düzenlendi. Kredi kartlarında 1-6 ay vade için risk ağırlığı yüzde 100 olarak belirlenirken, 6 aydan uzun vadelerde bu oran yüzde 150 olacak. İhtiyaç kredilerinde ise 1-12 ay vadede yüzde 100 risk ağırlığı uygulanacak. Taşıt kredilerinde risk ağırlığı yüzde 75 seviyesine çekildi. Bu düzenlemeler, bankaların kredi verirken daha rahat hareket etmelerine ve tüketicilere daha kolay kredi imkanı sunmalarına olanak tanıyor.

Konut ve Taşıt Kredilerinde Faiz Düşüşü

Yeni düzenlemelere hazırlık amacıyla bazı bankalar, uzun vadeli konut ve taşıt kredilerinde faiz oranlarını düşürmeye başladı. Uzun vadeli mevduat faizleri yaz aylarında yüzde 50'leri aşarken, şu an yüzde 34-38 aralığına kadar geriledi. Konut kredisi faiz oranları yıllık yüzde 43,22 seviyesine düşerken, 5-10 yıl vadeli konut kredilerinde faiz oranı yüzde 3,09'dan yüzde 2,79'a çekildi.

Taşıt kredisi faiz oranları da yaz aylarında yüzde 55’in üzerine çıkmışken, şu anda yüzde 43 seviyelerine geriledi. Ticari kredi faizlerinde de düşüş yaşandı; haziran ayında yüzde 66 seviyelerine kadar yükselen ticari kredi faizleri yüzde 60’ın altına indi. İhtiyaç kredisi faizlerinde ise yüzde 78’den yüzde 71-73 aralığına bir güncelleme gerçekleşti.