Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı

Ekonomi alanında yapılan yeni çalışmalar, finansman bölümündeki yükselişler, konut talebindeki düşüş, ek seçenek olan yatırım araçlarının ön plana çıkması ile konut fiyatları aşağı yönde ivmesini sürdürüyor. Konut piyasasına yönelik 5 madde dikkat çekti.

Türkiye genelinde yüzde 21 düşüş
En son sahibinden.com, "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" verilerinin mayıs ayı sonuçları açıklandı. Bu veriler ışığında,  ülke genelinde reel satış fiyatları 11 aydır düşmeyi sürdürüyor. Reel fiyatlardaki yıllık değişimler Türkiye genelinde yüzde -21'e, İstanbul'da yüzde -22.8'e, İzmir'de ise yüzde -20.2'ye kadar düşüş kaydetti.


Ankara'da düşüş yüzde -17.3 oranında olduğu paylaşıldı. Nisan ayından mayıs ayına kadar reel konut fiyatı İstanbul'da 3.9, Ankara'da 3.5, İzmir'de ise 3.8 puan düşüş görüldü. Ortalama konutun metrekare fiyatı mayıs 2024 itibariyle İstanbul'da 39 bin 455 lira, Ankara'da 21 bin 564 lira ve İzmir'de 33 bin 13 lira olduğu analiz edildi.


Rekor 2022 Temmuz ayının

İstanbul'da listeyi en üst sırada yüzde 240.9'la Temmuz 2022'de verileri paylaşmasının ardından düşüşe geçerken ve yıllık fiyat zammı Mayıs 2024'te yüzde 35.5'e oranında aşağı çekildi.


Ankara ve İzmir'de ise listede rekor Eylül 2022'den gelerek yüzde 205.6 ve yüzde 183.1 oranında olduğu belirtildi. Mayıs 2024'te ise bu iki ilde yıllık yükseliş tutarları sırasıyla yüzde 45.1'e ve yüzde 40.1'e düşüş kaydetti. Ülemiz geneline bakıldığında enflasyondan temizlenmiş reel kirada yıllık değişim oranlarının uzun bir dönemdir düşüşe geçtiği kaydedildi. Yıllık reel kira fiyatlarındaki değişiklik mayıs ayında yüzde -14.6 olarak belirlendi. Yani reel kiralar geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ortalamada yüzde 14.6 düşüş kaydetti.

Yüksek fiyatlı konutar düşüşe geçti

Ev almak için krediye erişimin güç bir hale gelmesi nedeniyle nakit gücünün önemli olduğu bir sürece evrildiğini söyleyen uzmanlar, bu dönemde pazarlık sisteminin büyük pay oranına sahip olduğunun altını çizdiler. Bu sisteminin, en başta yüksek düzeydeki konutların fiyatlarını indirdiği değerlendirildi.

'Şu an almak için doğru zaman'

Konut fiyatlarında nominal düşüşe geçileceği söylenirken, mevcut durumda alıcının eli bir hayli güçlü konuma erişti. Şirketlerin konut fiyatlarındaki değişimleri artık daha uzun zamanlı düzenlediği, yabancının ilgisini yitirdiğini ve kredilerin sınırlandırıldığını belirten uzmanlar, "Şu an almak için doğru zaman" şeklinde konuştu.

5 Madde önemli

  • Ekonomideki dengelenme süreci
  • Finansman maliyetlerindeki artış
  • Talepteki hızlı düşüş
  • Nakde dönme istediği ile konut arzının artması
  • Yabancıların ilgisini geri çekmesi