Son iki aydır konut piyasasında yaşanan canlanma ve bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi, bazı fırsatçıların harekete geçmesine neden oldu. Fiyatlardaki ani artışlar, özellikle ilan sitelerinde yüzde 10-15 oranında gözlemlenirken, Ticaret Bakanlığı, bu duruma müdahale ederek cezai işlemler başlattı. Bir günde 700 bin lira gibi fahiş artışlarla karşılaşan alıcılar, piyasanın yeniden hareketlenmesiyle zor durumda kalıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anayasanın ilk 4 maddesiyle herhangi bir sorunumuz yok Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anayasanın ilk 4 maddesiyle herhangi bir sorunumuz yok

Konut sektörü, son iki yıldır üretim ve satış tarafında zorluklar yaşarken, Temmuz ayında yakalanan ivme Ağustos’ta da devam etti. Bankaların faiz indirimine gitmesiyle ilanlarda ciddi fiyat artışları yaşandı. İstanbul'da satılık bir dairenin fiyatı bir gün içinde 700 bin lira artarken, ev sahipleri fiyat artışlarını "Bizim de alacağımız evin fiyatı arttı" şeklinde savundu. Ancak bu durum, fırsatçılığın önüne geçmek isteyen yetkilileri harekete geçirdi.

Ev Sahipleri Fiyat Artışını Nasıl Savunuyor?

İstanbul’da 6 milyon 499 bin liraya satışa çıkarılan bir dairenin, bir ay içinde 7,2 milyon liraya yükseltilmesi alıcıların tepkisini çekerken, ev sahibi fiyat artışını kredi faizlerindeki düşüşle açıklıyor. "Faizler düştü, piyasada hareketlenme var. Biz de alacağımız evin fiyatı yükseldiği için bu artışı yapmak zorunda kaldık," diyerek savunma yaptı.

Benzer bir durum başka bir ev sahibiyle yapılan görüşmede de ortaya çıktı. Fiyatını 3 milyon 999 bin liradan 4 milyon 299 bin liraya çıkaran mülk sahibi, emlakçısının yönlendirmesiyle fiyat artırdığını söyledi. "Emlakçımız fiyatların yükseldiğini ve kredilerin açılmasıyla piyasada canlanma yaşandığını belirtti. Biz de fiyatı artırdık," dedi.

Bakanlıktan 89 Milyon TL Ceza

Ticaret Bakanlığı, son dönemde konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle bazı emlak ilanlarındaki fahiş fiyat artışlarına yönelik inceleme başlattı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Kredi faiz oranlarının düşmesiyle fiyatları artıran işletmelere 89 milyon lira ceza kesildi. Mevzuata aykırı hareket eden emlak işletmelerine ise 15 bin 846 liradan 475 bin 380 liraya kadar para cezası uygulanabilecek," denildi.