Türkiye'nin G20 üyesi olarak taahhüt ettiği Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BDDK) standartlarına uyum sağlamak amacıyla kredi verme sürecinde yeni risk faktörlerinin dikkate alınacağı açıklandı.

2024 yılında uygulanacak olan taslak risk faktörleri, müşterilerin bağlantıları ve ilişkileri üzerinden kredi alımlarını etkileyecek. Örneğin, bir şahsın eşi ve çocuklarıyla birlikte bir ortaklık içerisinde yönetici veya üye olması, bu durumu risk faktörü haline getirecektir.

Düzenleme, müşterilerin bir senelik gelir veya giderlerinin yüzde 50'sinden fazlasının aynı tarafla olan işlemlerden kaynaklanması, bir tarafın borçlarına tamamen veya kısmen kefil olunması, üretilen mal veya hizmetin büyük bir miktarının aynı tarafa satılması gibi durumları da risk faktörleri olarak değerlendirecektir.

Ayrıca, müşterilerin banka borçlarını ödemek için kullanacakları gelir ve fon kaynaklarının aynı olması veya birbiriyle iş ilişkisi olan taraflardan birinin mali zorluklar yaşamasının, diğerinin yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmesini engelleyecek düzeyde olması da risk olarak değerlendirilecektir.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda hesaplanan risk miktarı, bankanın ana sermayesinin yüzde 5'ini aşan kişi veya şirketler için analiz edilecektir. Bankalar, kişi, şirket veya risk grubuna kullandırılabilecek kredilerin risk tutarının, bankanın ana sermayesi ve öz kaynağının yüzde 25'ini aşmamasına dikkat edecektir.

Kredi limitleri aşıldığında, bankalar aşılmanın nedenlerini ve durumun düzeltilmesine yönelik planlanan önlemleri en kısa sürede BDDK'ya bildireceklerdir. Bu yeni düzenleme, bankaların daha sağlıklı bir kredi verme süreci yürütmelerini ve riskli durumları önleyerek finansal sistemin güvenilirliğini artırmayı hedeflemektedir.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Bakan Tekin'den Fransız Okulları Haberine Sert Tepki: "Ahlaksızlar" Bakan Tekin'den Fransız Okulları Haberine Sert Tepki: "Ahlaksızlar"

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi