Güncel

Kredi kart sahiplerini ilgilendiriyor: Taksit sayısı ve limitte düzenleme yapılır mı?

Kredi kartı nakit avans ve gecikme faizinin yükseltilmesiyle vatandaşlar da ilgisini başka yöne çevirdi. BKM raporları ışığında, kredi kartı nakit avans miktarı ikinci çeyrekte, birinci çeyreğe göre bir hayli düşüş sergiledi. Öyleyse, kredi kartlarında yeni bir değişiklik yapılır mı? İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Kredi kartından nakit avans çekiminin yayınlaşmasıyla beraber mart ayında kredi kartı nakit çekim faiz oranı yüzde 5, gecikme faizi ise yüzde 5.3’e artırılmıştı. Gelen bu düzenlemeler piyasada pozitif verileri beraberinde getirdi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) raporuna göre kredi kartı nakit çekimi ikinci çeyrekte, birinci çeyreğe göre yüzde 50,11 düşüş kaydetti, reel olarak geri çekilme ise yüzde 54 olarak değerlendirildi.

Ocak ayından bu yana kredi faizlerinin, KMH ve kredi kartı nakit çekimi faiz oranlarına göre daha fazla olmasından kaynaklı vatandaşlar kredi kartlarından nakit avansı ve KMH hesaplarını tercih ediyordu.


‘HARCAMALARI ÖNÜ AÇILDI’

Konu hakkında ayrıntıları aktaran Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu açıklamalara yer verdi: “Ekonomi yönetiminin uygulamış olduğu adım ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu baskı altına almaktır. Ekonomiyi resesyona sokmamak adına bir kısım harcamaların önü açıldı diyebiliriz. Yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre hızlı bir düşüş yaşayan nakit çekim faizleri uzun bir süre artırılmamıştı, üye iş yerlerinin POS cihazı ücretleri de artırılmamıştı. Burada asıl amaç ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürmekti.

Bu adımlar atılırken yüksek politika faizi oluşturuldu. Kredi kartı akdi faizi 4.25, gecikme faizi 4.55’e getirildi. Kredi kartı nakit çekimi faiz oranı yüzde 5’lere çıktı.

‘ÖNEMLİ KALEMLERDE EKSİYE GİDECEK’

Bununla birlikte iç talebin yavaşlaması ve ekonominin resesyona girmeden durağanlaşması sağlandı. Atılan adımlarla birlikte ikinci çeyrekte kredi kartı nakit çekiminde hızlı düşüş sağlandı. Atılan adımlar olumlu yansıdı, bu talebi kısacaktır. Arz noktasında da malını satamayan kişiler indirime gidecektir. Enflasyonun önemli ürün kalemlerinde eksiye gideceğini söyleyebiliriz.

NAKİT ÇEKİMİ NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

Kredi kartı nakit çekiminde düşüş sürer. Yüzde 5’ler seviyesinde olan nakit avans faiz oranı yeterli bir seviyede. En azından nakit avanstan para çekip, borsa ve kripto paraya girme dönemi kapandı. Dövizde zaten yükseliş yok. Nakit çekimler amacı dışında kullanılmıştı. Şu anda faizlerin yüksek olmasından dolayı nakit çekimler durağanlaştı. Önümüzdeki süreçte de kredi kartı nakit avans çekiminde düşüşler sürecektir.

KREDİ KARTLARINDA YENİ BİR DÜZENLEME YAPILIR MI;?

Hükümet kredi kartı kullanımının yaygınlaştırılmasını istiyor. POS cihazı maliyetleri düşürülürse kredi kartı kullanımı daha da yaygınlaşır. Kredi kartı yaygınlaşırsa o durumda esnaf sattığı ürün için fiş, fatura kesmek zorunda kalır. Kayıt dışı ekonomi de azalır.

‘YÜZDE 10 İHBAR TAZMİNATI’

Kredi kartı harcamalarının daha fazla olmasının teşvik edilmesi gerekiyor. Yeni vergi paketi ile beraber ihbar edenlere yüzde 10 ihbar tazminatı getirildi. Eğer size fiş, fatura verilmiyorsa bunu kolayca ihbar edebilirsiniz.

İŞTE FAİZLERDE SON DURUM!

Şu anda yüzde 4.25 oranında akdi faiz, yüzde 4.55 oranında gecikme faizi var. Siz sadece asgariyi öderseniz yüzde 4.25 faiz çıkıyor. Asgariden sonraki kısmı ödemezseniz yüzde 4.55 faiz uygulanıyor. Kredi kartı nakit avans için yüzde 5 faiz uygulanıyor.

TAKSİT SAYISI VE LİMİTLERDE BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Ben bunu bekliyorum. Kişinin gelirinin çok üstünde bir limit belirlenebiliyor. Bu da kişilerin gelirinin çok üzerinde harcama yapmasına neden oluyor. Ayrıca kredi kartlarına taksit sınırlamasının getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bazı sektörlerdeki harcamalar için taksit sınırlaması getirilmelidir” değerlendirmelerinde bulundu.