İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, Türkiye'deki kredi kartı borçlarına dair çarpıcı veriler paylaştı. 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla 784 bin kişinin kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alındığını belirten Gökce, 2015'ten bu yana kredi kartı kullanımındaki artışın rekor seviyelere ulaştığını söyledi.

Gökce, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki toplam kredi kartı sayısı geçen yıla göre yüzde 13 artış göstererek 125 milyon 925 bine ulaştı," ifadesini kullandı. Ayrıca, İstanbulluların yüzde 36'sının sadece asgari ödeme yapabildiğini, yüzde 9,3'ünün ise borcunu hiç ödeyemediğini vurguladı. Borcun tamamını ödeyebilenlerin oranı ise sadece yüzde 44,8.

Bugün resmen başladı: İkinci el araç satışında yeni dönem Bugün resmen başladı: İkinci el araç satışında yeni dönem

2024'ün Ocak-Temmuz döneminde, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınan kişi sayısı bir önceki döneme göre yüzde 70 artarak 784 bine ulaştı. Bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısında ise yüzde 32 artış yaşandı, bu sayı 642 bin oldu.

Ağustos 2024 verilerine göre kredi kartı ile yapılan ödemelerde en çok harcama 205 milyar lira ile market ve alışveriş merkezlerinde gerçekleşti. Ayrıca benzin, yakıt ve hizmet sektörlerinde de yüksek harcama kalemleri dikkat çekiyor. Kredi kartı harcamalarında en büyük artış ise yüzde 156,4 ile eğitim ve kırtasiye ödemelerinde gerçekleşti.

Kredi kartı borçlarının ve harcamaların hızla artması, ekonomik anlamda önemli riskleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, bu borç yükünün yasal takipteki kişi sayısını daha da artırabileceği konusunda uyarıyor.