Yeni Faiz Oranları Dönem Borcuna Göre Uygulanacak

BDDK tarafından yapılan yeni düzenleme ile artık kredi kartı kullanıcıları, dönem borçlarına göre değişen faiz oranları ile karşılaşacak. Daha düşük borç tutarı olan kullanıcılar daha düşük faiz oranları ile borçlarını ödeyebilecek. 25 bin TL altı, 25 bin-150 bin TL arası ve 150 bin TL üstü olmak üzere üç ayrı harcama limiti belirlenirken, bu limitler doğrultusunda uygulanacak faiz oranları da kademelendirildi.

Örneğin, dönem borcu 25 bin TL’nin altındaki kullanıcılar için akdi faiz oranı %3.50, gecikme faizi ise %3.80 olacak. Borcu 150 bin TL’yi aşan kullanıcılar ise %4.75 akdi faiz ve %5.05 gecikme faizi ile karşılaşacak. Kurumsal kredi kartları için ise borç miktarına bakılmaksızın %4.75 akdi faiz oranı uygulanacak.

BDDK’nın Yeni Yapılandırma ve Faiz Düzenlemesi

Bir süredir kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe düşen kişilerin sayısındaki artışın ardından BDDK, kredi kartı ve kredi borçları için 60 aya kadar yapılandırma imkânı sunan bir düzenlemeyi de devreye aldı. Bu kapsamda, kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan kullanıcılar daha uzun vadede borçlarını yapılandırma şansına sahip olacak. Ekonomist Muhammet Bayram, bu yeni düzenleme ile ilgili, "Normal şartlarda kredi kartı ve ihtiyaç kredisi için yapılandırma 60 aya kadar yapılmıyordu. Şimdi bu fırsat sunulmuş durumda, böylece biriken borçların ödenmesi kolaylaşarak vatandaşın biraz olsun nefes alması sağlanacak" dedi.

Yeni Kademeli Faiz Oranları Nasıl Belirlendi?

24 Ekim’de Merkez Bankası tarafından açıklanan referans faiz oranı %3.11 olarak belirlenmişti. Buna göre, 1 Kasım itibarıyla geçerli olan faiz oranları şu şekilde belirlendi:

  • Dönem borcu 25 bin TL altındaysa: Azami akdi faiz %3.50, gecikme faizi %3.80.
  • Dönem borcu 25 bin-150 bin TL arasındaysa: Akdi faiz %4.25, gecikme faizi %4.55.
  • Dönem borcu 150 bin TL üstündeyse: Akdi faiz %4.75, gecikme faizi %5.05.

Nakit Çekim Faizleri Değişmedi

MEB harekete geçti! Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek MEB harekete geçti! Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek

Kredi kartı ve kredili mevduat hesabından (KMH) nakit çekimlerde uygulanan azami akdi faiz oranı %5, gecikme faizi ise %5.30 olarak sabit kaldı. Bu oranların değişmemesi, piyasadaki fazla paranın çekilmesi ve toplam talebin kısılması amacıyla, sıkı para politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Ekonomist Bayram: "Enflasyon Baskısını Azaltacak Bir Uygulama"

Bayram, "Bu yeni düzenleme, sıkı para politikasının sürdüğü bir dönemde reel sektörü ve vatandaşları destekleyen bir adım oldu. Düşecek politika faizlerinden önce alım gücünün korunması açısından olumlu bir gelişme" ifadelerini kullandı. Ayrıca, yapılandırmanın, kişilerin daha az harcama eğiliminde olmalarını sağlayarak enflasyon üzerinde düşürücü bir etki yaratabileceğini belirtti.