Kartlı harcamalarda düşüş yaşandı

Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı sektörel harcama istatistiklerine göre, 11 Ekim haftasında kartlı harcamalar 305,8 milyar TL’ye gerileyerek son üç ayın en sert düşüşünü kaydetti. Ağustos ayında 335,8 milyar TL olan kartlı harcamalar, özellikle limitlerin dolması ve faiz oranlarının yükseltilmesi nedeniyle gerileme gösterdi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredi kartlarına getirilen faiz artışları, nakit çekime sınırlamalar ve taksit seçeneklerinin kısıtlanmasının bu düşüşte etkili olduğunu belirtti. Bayram, “Kart borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar taksitlendirme imkanı getirildi. İhtiyaç kredisini ödemekte zorlanan vatandaşlar da bu fırsattan faydalanabilecek,” dedi.

Kredi Kartı 1

Kasım ve Aralık’ta harcamalarda azalma bekleniyor

Bayram, ekonomi politikalarının kasım ve aralık aylarında daha güçlü hissedileceğini belirterek, harcamaların bu dönemde daha da azalabileceğine dikkat çekti. “Mevsimsel etkilerle yaz aylarında artan harcamalar düşüşe geçti. Özellikle elektronik eşya, mobilya ve kırtasiye gibi sektörlerde talep yavaşladı,” ifadelerini kullandı.

7 bin lira üzeri harcamalarda banka üzerinden işlem zorunluluğu

Yakın zamanda getirilen düzenlemeler kapsamında 7 bin lira ve üzerindeki alışverişlerin banka aracılığıyla gerçekleştirilmesinin zorunlu hale gelmesi de gündemdeki konular arasında yer aldı. Bayram, bu düzenlemenin kart harcamalarında artış yaratabileceğini belirtirken, “Ancak kişinin kredi kartı limiti doluysa, öncelikle ödeme yapıp ardından harcama yapması gerekecek. Bu nedenle harcamalarda büyük bir artış beklemiyorum,” dedi.

Kart limitlerine yeni düzenleme gelir mi?

Bayram, kredi kartı limitlerine yönelik yeni bir çalışma yapılabileceğine dikkat çekerek, “Herkesin gelirine göre bir limit düzenlemesi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şirketlerin yüksek limitli kartlarla yaptığı işlemler enflasyonu artırıyor. Enflasyon baskısının hafifletilmesi için şahıslara ait kartlarda yeni sınırlandırmalar gelebilir,” şeklinde konuştu.

Faizlerin daha fazla artırılmasını beklemediğini ifade eden Bayram, “Maksimum faiz oranına ulaşıldı. Bundan sonra Merkez Bankası’nın farklı para politikası araçlarıyla enflasyonu baskılamasını bekliyorum,” diyerek sözlerini tamamladı.