Son zamanlarda kişisel bankaların, kullanıcıdan yeni ödeme ve komsiyon talep ettiği iddia ediliyor. Bankaların, daha önce komsiyon olmadan otomatik fatura ödeme talimatı avantajıyla sundukları kredi kartları için müşterilerden birkaç ay sonra ödeme ücreti kesmeye çalıştıkları belirtilerek şikayetler çoğalıyor. Fakat kullanıcyı risk altına koyan ve daha önce söylenmemiş sözleşme koşullarının yapılması resmi olarak nitelendirilmiyor. Bunun yanı sıra böyle bir eylemin kanuni temele girişim için öncesinde kullanıcıya yazılı olarak haber vermesi, kullanıcının bunu onaylaması gerekiyor. Aksi takdirde kullanıcı aldığı kartı ve ödeme talimatlarını ödeme yapmadan ital etme hakkına sahip.
Uzman kişiler bankaların ücret isteği ve tüketicilerin bu istek doğrultusunda yapması gerekenleri açıkladı.
‘DİKKATLİ OLUNMALI'
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, CİMER aracılığıyla Merkez Bankası’na şikayet edebilecekleri gibi; Alo 175 Hattı ile de iletişim kurabilirler dedi. Ağaoğlu'nun konuşması şöyle:
“Öncelikle Tüketici Kanunu’nun 4. maddesi 2. fıkrasına göre, sözleşme süresi sonuna kadar sözleşme maddeleri değiştirilemez. Ayrıca BDDK tarafından ilgili mevzuatla da olası fiyat/ücret değişikliklerinin 1 ay önce yazılı olarak tüketiciye bildirilmesi yükümlülüğü getirilmiştir. Tüketici bu değişikliği kabul etmezse kartını, bankasını değiştirebilir. Daha önce bu konudaki tüketici banka uyuşmazlıkları sorumluluk ve yetkisi BDDK’da iken Merkez Bankası’na aktarılmıştır. Dikkatli olunmalı.” şeklinde konuştu.
‘TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURULMALI’
Avukat Hanife Emine Kara ise,
“Öncelikle bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir ve bu sözleşme şartı tüketici aleyhine dengesizliğe neden oluyorsa hükümsüzdür” ifadelerini kullandı. Kara, şu bilgileri verdi: “Banka ile müşteri arasında imzalanan sözleşmede tüketicinin anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dilin kullanılmış olması gerekir. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık ve anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi hâlinde bu hüküm, tüketicinin lehine yorumlanır. Bu doğrultuda banka ile müşteri arasında akdedilen sözleşmede otomatik ödeme talimatı için sonradan bir masraf alınacağı yazmıyorsa kesinlikle banka masraf kesintisi yapamayacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşan tüketiciler hesap dökümlerini alarak, E-devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmalı.” dedi.