Güncel

Kredi kartlarında istenilen oldu! İhtiyaç kredisinden herkes ona yönelmişti...

Türkiye'de kredi kartı kullanıcıları, faiz oranlarındaki artış sonrası nakit çekim işlemlerinde belirgin bir azalma yaşadı. Ekonomi yönetimi tarafından alınan önlemler, özellikle kredi kartlarından yapılan nakit çekimlerin düşmesine neden oldu.

Abone Ol

Ekonomi yönetiminin, kredi kartı nakit çekimlerine yönelik faiz oranlarını artırma kararı, tüketici davranışlarında önemli bir değişikliğe yol açtı. 16 Mart'tan itibaren kredi kartından nakit çekimlerde uygulanan faiz oranı %5'e çıkarıldı, gecikme faizi ise %5,3 olarak belirlendi. Bu düzenleme, özellikle kredi kartından nakit çekimlerde belirgin bir azalma sağladı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde kredi kartından nakit çekim işlemleri, birinci çeyreğe kıyasla %50,11 oranında azaldı.

Nakit çekimlerde ilk çeyrekte artış, ikinci çeyrekte düşüş

2023 yılının ilk çeyreğinde, kredi kartlarından yapılan nakit çekimlerde belirgin bir artış görülmüştü. Ocak ayında 116,15 milyar TL, Şubat ayında 121,25 milyar TL ve Mart ayında 89,33 milyar TL nakit çekim işlemi gerçekleştirilmişti. Ancak, faiz oranlarındaki artış sonrasında, bu işlem hacmi Nisan ayında 52 milyar TL, Mayıs ayında 58,5 milyar TL ve Haziran ayında 53,4 milyar TL seviyelerine geriledi. Bu, yılın ilk çeyreğine göre %50,11 oranında bir düşüşü ifade ediyor. Reel olarak ise bu düşüş, %54 olarak hesaplandı.

Kredi kartı alışveriş harcamaları artış gösterdi

Kredi kartlarıyla yapılan alışveriş harcamaları, nakit çekimlerin aksine bir artış gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde kredi kartlarıyla yapılan alışverişler, 2 trilyon 565 milyar 490 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu, yılın son çeyreğine göre %18,4’lük bir artışı temsil ederken, enflasyondan arındırıldığında reel artış %2,90 oldu. Kredi kartı faiz oranlarındaki bu düzenleme, nakit çekim işlemlerinde istenilen etkinin sağlanmasına yardımcı oldu.