Güncel

Kredi kartlı alışveriş yapanlar dikkat: Faiz oranları daha da artar mı?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Kredi kartlı alışverişler ile ilgili Merkez Bankası’ndan dikkat çeken rapor geldi. Taksitli kredi kartı alışverişlerinde 109 milyar TL’lik düşüş olduğu kaydedildi. Peki kredi kartlarına sınırlama gelir mi? İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Merkez Bankası tarafından paylaşılan son analizlere göre bireysel ve kurumsalların kredi kartı alışverişlerinde cidi oranda aşağı yönlü bir ivme olduğu kaydedildi. 5 Nisan 2024 tarihinde 787.8 milyar TL olan kredi kartı taksitli borç bakiyesi, 26 Temmuz’da 678.8 milyar TL olduğu belirtildi. Buna göre söz konusu tarih aralığında 109 milyar TL’lik düşüş olduğu kaydedildi.

En başta elektronik alışveriş gibi uygulamalarda taksit miktarlarında kısıtlama olduğu değerlendiriliyor. Geöçtiğimiz süreçte alışverişlerde vade farksız 8-10 aya varan taksitlendirme imkanı bulunurken, artık bu durum büyük ölçüde sınırlandırıldı. Bazı haracamalarda taksitler için düzenleme yapılmazken bazı alışverişler için en fazla 3 taksit sunuluyor.

'İKİ BAYRAM OLDU'

Konu hakkında detaylara yer veren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu açıklamalarda bulundu: “Merkez Bankası’nın son verilerine göre kredi kartı harcamalarında düşüş yaşandı. Düşüşün asıl nedeni şuydu: Yılın ikinci çeyreğinde iki bayram oldu, harcamalar fazlaydı, okulların kapanmasıyla birlikte tatiller yapıldı, kredi kartı harcamalarında artış yaşandı.


Bununla birlikte kredi kartı bakiyeleri de dolmaya başladı. Kredi kartı bakiyelerinin yenilenmemesiyle birlikte bunlar tekrar gözden geçirildi. Kredi kartı taksitli harcamaları da bu bakiyeden etkilendi. Kredi kartı taksitli harcamalarında 109 milyar TL’lik düşüş oldu. Bu hem kredi kartı limitlerinin azalması hem de kişilerin artık harcama güdüsünde olmadıklarının göstergesidir.

'DÜŞÜŞ BEKLİYORUM'

İlerleyen süreçte taksitli kredi kartı harcama bakiyesinde düşüş bekliyorum. Uygulanan para politikası kapsamında harcamaların düşeceği, vatandaşların artık tasarrufa gidip kendini çevirebileceği bir döneme gidiyoruz.


FAİZ ORANLARINDA YENİ DURUM NE OLUR?

Kredi kartı faiz oranları şu anda yüzde 4.25 ile yüzde 5 seviyelerinde. Tekrar yükselmesini beklemiyorum. Daha sonraki dönemlerde faiz indirimine gidilecektir.

'SINIRLAMA GETİRİLEBİLİR'

İlerleyen süreçte bazı sektörlere kredi kartı taksit sınırlaması bekliyorum. Aşırı ısınan bir ekonomi var, iç talep hala güçlü. İç talebin soğutulması adına kredi kartı taksit sınırlaması getirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde yorumladı.