Rusya'nın BRICS Dönem Başkanlığı'nı yürüten Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye'nin BRICS üyeliği için başvurduğu iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Fed’in faiz indirimi Borsa İstanbul'u nasıl etkileyecek? Uzmanlardan kritik değerlendirmeler Fed’in faiz indirimi Borsa İstanbul'u nasıl etkileyecek? Uzmanlardan kritik değerlendirmeler

 Uşakov, Doğu Ekonomik Forumu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusu yaptığını doğruladı ve bu talebin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini belirtti.

Türkiye'nin BRICS'e katılmak için başvuru yaptığına dair bir haber yayınlamıştı. Bu iddia, Rusya'nın BRICS Dönem Başkanlığı'nı yürütmesiyle dikkat çekmişti. Yakın bir zamanda da Azerbaycan'ın BRICS'e resmen üyelik başvurusu yaptığı bildirilmişti.

AK Parti'den yapılan açıklamada ise parti sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin BRICS'e üyelik talebinin açık olduğunu ve sürecin devam ettiğini, somut bir gelişme olduğunda paylaşılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin BRICS gibi önemli platformlarda yer almak istediğini belirttiği de vurgulandı.

Ayrıca, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazan'da yapılacak olan BRICS Zirvesi'ne katılma davetini kabul ettiğini açıkladı. Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek olan 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da gerçekleştirilecek.

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerinden oluşan, Batı'nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak kurulan bir organizasyondur. 2024 itibarıyla İran, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya'nın da katılımıyla üye sayısı 10'a çıkmıştır. Bu genişlemeyle BRICS ülkelerinin toplam yüzölçümü 45 milyon metrekareye, nüfusu ise 3,4 milyar kişiye ulaşmıştır.