Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı Nuri Alço Ev Sahibiyle Mahkemelik Oldu: Ödediği Kira Şaşırttı

Kripto paraların yasal düzenlemesine yönelik çalışmalar, bugün Meclis gündemine taşınıyor. Eğer sunulan kanun teklifi kabul edilirse, Türkiye'de kripto varlıkların resmi bir tanımı olacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni, detaylarıyla birlikte TBMM'de düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki açıklamalarında, bugünkü teklifin Türkiye'de kripto varlıklar için ilk resmi tanımı getireceğini belirtti. Bu kanun teklifinin yasalaşması aynı zamanda Türkiye'nin kara listeye girmemesi için önemli.

Kripto varlık, "Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar" olarak tanımlanacak.

kriptopa

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadele standartlarını belirleyen FATF, Türkiye'nin 2021'de gri listede olmasını kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadeledeki eksikliklerine bağlamıştı. Türkiye, 40 standardın 39'una uymuş durumda ve kripto varlıklarla ilgili düzenleme bu son eksikliği gidermeyi hedefliyor.

Kripto varlıkların ani fiyat değişiklikleri nedeniyle riski artırabileceği düşünüldüğünden, kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak.

Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konuları ise ikincil bir düzenleme ile yapılacak ve bu konuda SPK'ya yetki verilecek.

Kripto varlık yatırımları riskli olduğu için alım satıma yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak ve bu işlemler yatırımcı tazminatından muaf olacak. Yasa taslağında, "izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı" suçu da tanımlanıyor ve SPK'dan izin almadan faaliyet gösterenlere ceza öngörülüyor.

Kripto varlıkların fiyatlarında ani ve sert değişiklikler gerçekleşebildiğinden riski artıracak kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlere konu edilmemesi gerektiği değerlendiriliyör.

Kripto varlık yatırımları riskli olduğu için alım satıma yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak.