AK Parti'nin Meclis'e sunmayı planladığı kripto varlıklara ilişkin yasa teklifi, kripto varlıkların alım satımının düzenlenmesini ve denetlenmesini amaçlıyor. Bu düzenlemeyle, kripto varlıkların alım satımının yapıldığı platformların Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetimi altına alınması hedefleniyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan kanun teklifi, hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulacak. Teklifin amacı, Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerini azaltmak ve uluslararası uygulamalara benzer bir düzenleme getirmektir.

Yasa teklifi, kripto varlıkları geniş kapsamda tanımlayacak ve bu varlıkların alım satımının yapıldığı platformların SPK tarafından lisanslanması ve denetlenmesini sağlayacak düzenlemeler içerecek. Ayrıca, platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ile müşteriler arasındaki ilişkiler ve uygulanacak yaptırım ve cezalar da teklifte yer alacak.

Kanun teklifinde, blok zinciri ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilerin, kripto varlıkların satışı veya dağıtımı konusunda SPK'ye yetki verilmesi ve izin şartı getirilmesi de öngörülüyor. Ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) bu süreçte rol alarak blok zinciri oluşturulması konusunda teşvik edilmesi planlanıyor.

AK Parti milletvekili Ünüvar ile BBP lideri Destici’nin kızları Meclis’te işe alındı AK Parti milletvekili Ünüvar ile BBP lideri Destici’nin kızları Meclis’te işe alındı

Bu düzenlemeyle ayrıca, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) teknik standartlarına uyum sağlanarak Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkması ve eleştirilerin bertaraf edilmesi hedefleniyor.