Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) bünyesinde merkezi sınav, 2 Haziran tarihinde düzenlendi.

Sınav sonuçlarının 28 Haziran'da ilan edilmesiyle beraber Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da paylaşıldı ve liseler için tercih süreci de başlamış oldu.

Açıklanan takvime göre öğrenciler için tercih süreci bugün tamamlanıyor.

Merkezi Yerleştirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Merkezi yerleştirme; merkezi sınav sonucuna göre öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına başarı puanına göre tercihler açıklanıyor. Öğrenciler, sınav sonucuyla öğrenci alan okulların arasından toplamda 10 okul tercihinde bulunabilecekler.

Söz konusu merkezi sınavla öğrenci kabul eden okulların açıklanan kontenjanlarına puan başarısına göre yerleştirilmiş olacaklar.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının aynı olması durumunda Okul Başarı Puanı (OBP) değerlendirmsi; sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) değerlendirmesi, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının değerlendirilmesi, tercih sıralaması ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olan yerleştirilecek.

Yerel Yerleştirme Hakkında

LGS tercihleri bugün sona eriyor! Sonuçlar ne zaman açıklanacak? LGS tercihleri bugün sona eriyor! Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Yerel yerleştirme aşamaları; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin adresleri, okul başarı sıralaması ve okula özürsüz devamsızlık gittiği gün sayısına bakılarak şartlara göre değerlendirilecek.

Kontrollerin aynı olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanına bakılarak yerleştirme yapılmış olacak.

Nakiller iki dönem sürecek

Yapılan yerleştirmelere esas nakiller, iki dönem şeklinde uygulanacak. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci kabul eden okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercih hakkı tanınacak.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci kabul eden okullar için tercih yapan ve ilk aşamada tercihi ile okula yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih süreçlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme gerekliliği olmayacak ancak tercihlerine bir çıkmayan öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek koşuluyla en fazla 3 okul tercih hakkına sahip olacak. Gerçekleşen tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul tercihi yapılabilecek.

Sonuçlar ve geriye kalan kontenjanlar 22 Temmuz 2024 tarihinde "meb.gov.tr" adresinde erişime sunulacak.