İki farklı doğru cevap iddiası

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan cevap anahtarında, "makara sistemi" sorusunun doğru cevabı C şıkkında yer alan ‘iki ve üç’ seçeneği olarak verildi. Ancak bazı eğitimciler, A şıkkında yer alan ‘yalnız üç’ cevabının doğru olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri

Fen bilimleri öğretmeni Burhan Çakır, öğretmenlerin genellikle A şıkkına yöneldiğini belirterek, "Öğretmenler A şıkkına gidiyor. Fakat yüzeysel düşündüğümüzde öğrenciler daha fazla doğru cevaba ulaşmış," dedi. Çakır, C şıkkının neden doğru olduğunu şu şekilde anlattı:

"Tahtanın sadece başlangıçta ve yatay dengede olduğunu bilindiğine göre diyor. Yani arada denge bozulmuş. Bu durumda denge neden bozulur? sorusunun cevabı burada. A diyenler bu ikinciye bu nedenle ikna ediliyorlar. Birinci ve ikinciyi aynı anda çektiklerinde sistemin dengesi bozulmuyor ama birinci işçi çekim yaptığında denge bozuluyor, tekrar sağlanması için ikinci işçinin de ipi çekmesi lazım. Birinci işçi 10 cm çektiyse aynı oranda ikincinin de çekmesi lazım. Üç tane de hareketli makara var, az bir kuvvetle büyük kuvvet kaldırıyoruz. Yani özetle, soruda bir hata gözükmüyor."

Soru iptal edilecek mi?

Soru iptalleri için itirazlar sınav tarihinden itibaren 5 gün içinde Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılabiliyor. Bu süre zarfında yapılan değerlendirmeler sonucunda, eğer soru iptal edilmezse idari mahkemeye başvurulabiliyor. Eğitimcilerin ve öğrencilerin gözü, Bakanlığın bu konuda vereceği kararda.