İktisatçı Mahfi Eğilmez, CNBC-e canlı yayınında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Eğilmez, enflasyon verilerine ilişkin baz etkisindeki düşüşten sonrasının daha tehlikeli olduğunu belirtti. Enflasyonun düşüşünün tahminlere uygun olduğunu söyleyen Eğilmez, fiyatların düşmesinin değil, artış hızının azaldığını vurguladı. Örneğin, 160 km/s hızla giden bir aracın 120 km/s hıza düşmesi gibi, enflasyonun da benzer şekilde azaldığını ifade etti. Ağustos ayı için öngördüğü %2,5 oranı, %2,46 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedeflerine ilişkin Eğilmez, Eylül ve Ekim'de 2 puan, Kasım ve Aralık'ta ise 2,5 puan olursa yıl sonu enflasyonunun %44,3'e ulaşacağını belirtti. Merkez Bankası'nın %38 tahminine ulaşmak için her ay enflasyonun %1,13 olması gerektiğini öngördü.
Enflasyonun tehlikeli kısmı olarak baz etkisindeki büyük düşüşün sona yaklaşıldığını ifade eden Eğilmez, Eylül'deki yıllık TÜFE gerilemesinin Temmuz ve Ağustos'taki gibi olmayacağını belirtti. Enflasyonun %35'lere gelip orada sabitlenmesi durumunun risk taşıdığını vurguladı.
İkinci çeyrek büyüme verilerini de değerlendiren Eğilmez, ilk yarıdaki %3,8 büyümenin ardından esas durgunluğun Haziran'dan itibaren başladığını söyledi. Büyümenin hizmetlerden kaynaklandığını ve harcamaların %1,6 oranında arttığını belirtti. Tüketim harcamalarındaki düşüşün enflasyonu daha fazla aşağı çekme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Üçüncü çeyrekte sıfıra yakın bir büyüme gerçekleşirse, dördüncü çeyreğin daha da zorlayıcı olabileceğini belirtti.
Türkiye'nin BRICS üyeliğine de değinen Eğilmez, BRICS ülkelerinin dünya GSYH'sindeki payının %26 civarında olduğunu, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin Rusya ve Çin, ithalatta ise Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya olduğunu söyledi. Bu durumun Avrupa ve NATO ile ilişkileri bozmadığı sürece üyeliğin sakınca taşımadığını belirtti.