Maliye, kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken vergi ödemeyenleri tespit etmek için teknolojiyi kullanarak önemli bir adım attı. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi gelirlerinden sorumlu olarak, kira vergisinin tam olarak ödenmesi ve vergi kaybının önlenmesi için tüm olanakları kullanmaya başladı. Bu kapsamda, devlet birimlerinden elde edilen veriler de kullanılarak, kira vergisi ödemesi gereken kişilerin tespiti amacıyla teknolojik denetimler gerçekleştirildi.

Yapılan araştırmalar sonucunda, yaklaşık 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediği tespit edildiği konuşuluyor. Bu evlerden yaklaşık 400 bininin, ev sahiplerinin çocukları veya anne babalarının ikamet etmesi gibi vergiden muaf durumlarının olabileceği tahmin ediliyor. Ancak yasa gereği, ev sahiplerinin anne babaları veya çocukları hariç, diğer akrabaları veya çok yakın arkadaşları evlerinde otursalar bile, emsal kira bedeli üzerinden vergi ödemeleri gerekiyor.

Maliye ekipleri, tespit edilen ve potansiyel vergi ödenmediği düşünülen bu 1.4 milyon eve giderek, evde ikamet edenlerin durumunu inceleyip vergi ödenmesi gereken durumları belirliyorlar. Vergi ödemesi gereken ev sahiplerine cezaların uygulanacağı bildiriliyor. Vergi ödemeyenlerin ödenmemiş vergi miktarının kendisiyle birlikte vergi ziyaı cezası ödemesi gerekiyor. Ayrıca, 2023 gelirini beyan etmeyen ev sahipleri, 21 bin liralık kira vergisi istisnası hakkını kaybedeceklerdir. Zamanında ödenmeyen vergiler için aylık yüzde 3.5 gecikme faizi uygulanacak ve beyanname verilmemesi nedeniyle 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.

Maliye'nin vergi kaçağını önlemek için vatandaşları vergi dairesine davet etmek dahil sorgulama ve araştırma yapma yetkisi bulunmaktadır. Vergi ödemeyenlerin cezalarla karşılaşması beklenmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu'nu doldurmalarını önermektedir. Bu uygulama sayesinde mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanatları karşılaştırılacak ve eksik veya düşük beyan durumlarında vergi kaybının önüne geçilecektir.

EV SAHİPLERİNE MESAJ GİDİYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı kira geliri olan ev sahiplerine de mesaj göndermeye başladı.Söz konusu mesajda şu ifadeler yer alıyor:

"Değerli Mükellefimiz,

Başkanlığımız verilerine göre 2023 yılında gelir vergisine tabi konut kira geliri elde ettiğiniz tespit edilmiştir.

İŞKUR'dan 81 şehirde 119 bin yeni personel alımı: İşte detaylar İŞKUR'dan 81 şehirde 119 bin yeni personel alımı: İşte detaylar

2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannameleri 1 Mart-1 Nisan 2024 tarihleri arasında verilecektir.

Kira gelirine ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamenizi, Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) veya Hazır Beyan Sistemi (hazirbeyan.gib.gov.tr) üzerinden hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde beyan edip ödeyebilirsiniz."