Yüksek aidatlar ve keyfî uygulamalara karşı harekete geçildi
Son dönemde büyük sitelerde oturan vatandaşların kira öder gibi yüksek aidatlar ödemeye başlaması ve bazı site yönetimlerinin zorlayıcı uygulamaları, maliye ve ilgili bakanlıkları harekete geçirdi. Vatandaşların, alınan aidatlar ile sunulan hizmetlerin birbiriyle örtüşmediğine dair artan şikâyetleri sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Ankara’da geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, kat maliklerinin ve hizmet sunucu şirketlerin yaşadığı sorunlar ile çözüm önerileri ele alındı.
Bakanlık, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili mevzuatında güncellemeye gitmek için hazırlıklara başladı. Taslak son halini aldıktan sonra kamuoyunun görüşüne sunulacak ve gelen değerlendirmeler ışığında nihai düzenleme yapılacak. Yeni düzenleme ile site yönetimi üstlenecek firmalar yetki belgesine sahip olacak, tesislerin yönetimi belirli standartlara bağlanacak ve şeffaf bilgi paylaşımı zorunlu hale gelecek.
Lüks araç kiralama sektöründe kayıt dışı gelir patladı
Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), lüks araç kiralama sektöründeki vergi kaçaklarını inceleme altına aldı. Sektörde artan yatırım ve filoya katılan yeni araç sayısının vergi gelirlerine yansımaması üzerine GİB, kapsamlı bir denetim çalışması başlattı. İlk etapta 5 bin 600 araç kiralama şirketi mercek altına alındı ve 1,7 milyar liralık kayıt dışı gelir tespit edildi.
Araç kiralama şirketlerinin gelir beyanları, Emniyet Genel Müdürlüğü verileri ile karşılaştırılarak analiz edildi. Kayıt dışı çalışanlar, eksik beyan edilen gelirler ve faaliyetler belirlenirken, şirketlere 500 milyon lira ceza kesildi. Araç kiralama sektöründe gelir vergisi matrahında 637 milyon, kurumlar vergisi matrahında 195 milyon, KDV matrahında ise 904 milyon lira fark ortaya çıktı. Kapsamlı denetimlerin süreceği ve sektördeki kayıt dışılığın daha fazla üzerine gidileceği belirtildi.
Aidatlar ve kiralık araç piyasası sıkı takipte
Türkiye genelinde site yönetimi ve araç kiralama sektörü üzerindeki denetimlerin artmasıyla birlikte, Maliye ve Çevre Bakanlıkları şeffaflık ve kayıtlılığı artırmaya yönelik adımlarını hızlandırdı. Maliye Bakanlığı, kayıt dışı gelirlerin önüne geçmeyi ve vatandaşların mağduriyetini gidermeyi hedeflerken, site yönetim firmalarına yönelik denetimlerin de sıkılaştırılacağı bildirildi. Yeni düzenlemelerle birlikte kayıt dışılığın azaltılması ve standartların sağlanması amaçlanıyor.