Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yaptığı açıklama doğrultusunda, konut kira artışlarında uygulanacak yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Bu düzenleme, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek ve böylece kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına bakılmaksızın ev sahiplerine yüzde 25 oranında zam yapabilecek.

İş Yerleri için Kira Zammı Sınırı Yok

Bakan Tunç'un açıklamalarına göre, yüzde 25'lik zam sınırı sadece konut kiraları için geçerli. İş yerleri için herhangi bir zam sınırı getirilmediği için, Mart ayı kira artış oranı yüzde 55,91 olarak belirlendi. Bu, kira kontratı Mart ayında yenilenecek iş yerleri için uygulanacak tavan zammın yüzde 55,91 olacağı anlamına geliyor.

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

Kira Artış Oranı Hesaplamaları

 Örneğin, mevcut kira bedeli 15 bin TL olan bir konut için yüzde 25'lik artış uygulandığında, yeni kira bedeli 18 bin 750 TL olacak. Aynı kira bedeline sahip bir iş yerinde ise yüzde 55,91'lik artışla yeni kira bedeli 23 bin 386 TL'ye yükselecek.