Metrobüs kazası soruşturması: 5 şüpheliye tutuklama istendi Metrobüs kazası soruşturması: 5 şüpheliye tutuklama istendi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için belirlediği yasaklar listesini yayımladı. Bu listede okulların ve öğretmenlerin uyması gereken çeşitli sınırlamalar ve uygulamalar yer alıyor.

İşte MEB'in bu yıl için getirdiği yasaklar:

  1. Akademik Sıralama ve Sınav Yasakları: Öğrencilerin akademik başarılarına göre sıralanması ve bu sıralamaya dayalı il, ilçe veya okul geneli sınavlar yapılması yasaklandı. Bu çerçevede, okullarda deneme sınavı yapılmasına da izin verilmeyecek.

  2. Cep Telefonu Kullanımı: Öğrencilerin sınıfta cep telefonu kullanması yasaklandı.

  3. Kaynak Kitap Yasağı: Bakanlık tarafından ücretsiz olarak dağıtılan materyallerin dışındaki kaynak kitapların, okullarda reklam ve tanıtımının yapılması, öğrencilerden talep edilmesi yasaklandı. Velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması konusunda Valiliklerce gerekli önlemler alınacak.

  4. Okul Ziyaretleri: Velilerin okul ziyaretleri ve öğretmenlerle görüşmeleri, eğitim-öğretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde planlanacak. Bu ziyaretler için randevu alınması gerekecek, randevu alınmadan okula gidilmesi yasaklandı.

  5. Kayıt Parası: Okula kayıt işlemleri sırasında velilerden kayıt parası altında herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklandı.

  6. Sınıf ve Öğretmen Seçimi: Sınıf ve öğretmen seçimi yapılması yasaklanarak, öğrencilerin sınıfları e-Okul sistemi üzerinden kura yöntemi ile belirlendi.

  7. İlkokullarda Sınav Uygulaması: İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Bu kapsamda öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı herhangi bir sınav uygulanması yasaklandı.

  8. Sınıf Annesi Uygulaması: Sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyecek. Bu uygulamalar yasaklandı.