Şimşek, Orta Vadeli Program'ın, mali disiplini, büyüme dengesini, sürdürülebilir cari açığı, rezerv birikimini ve yapısal reformları içeren bir yol haritası olduğunu belirterek, enflasyonun düşürülmesinin programın temel hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.

Bakan Şimşek, enflasyonun düşürülmesinin, sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refah artışı için önemli bir ön koşul olduğunu ifade etti. Programın enflasyon hedeflerine odaklandığını kaydeden Şimşek, para politikasında sıkılaşma, seçici kredi sıkılaşması ve miktarsal sıkılaştırma gibi adımların atıldığını belirtti. Ayrıca, gelecek yıllarda enflasyonun yıllık bazda 2026 sonunda tek haneli rakamlara ineceğine inandığını paylaştı.

Bakan Şimşek, mali disiplindeki başarıya da vurgu yaparak, deprem için harcanan vergilerin toplamının 8 katını geçtiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltmak ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi desteklemek amacıyla reel sektöre yönelik vergi destekleri sağladıklarını belirtti. Şimşek, programın Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artıracağını, makrofinansal istikrarı pekiştireceğini ve öngörülebilirliği artıracağını ifade etti.

Kasım Ayında Bankalar Arasında Faizsiz Kredi Yarışı: Sıfır Faizli Kredi Sunan Bankalar ve Detayları Kasım Ayında Bankalar Arasında Faizsiz Kredi Yarışı: Sıfır Faizli Kredi Sunan Bankalar ve Detayları

Bakan Şimşek, AKP hükümetlerinin mali disiplin konusundaki başarısını vurgulayarak, Temmuz ayında yapılan mali konsolidasyonun ardından bütçe açığının OVP'de öngörülenin çok altında olacağını belirtti. Bu yılki bütçe açığının muhtemelen yüzde 5,5 civarında olacağını ifade eden Şimşek, deprem haricindeki açığın ise yüzde 3'ün altında gerçekleşeceğini açıkladı. Ayrıca, oluşacak mali alanın yapısal reformlara olanak tanıyacağını, doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olacaklarını ve sürdürülebilir bir borç çerçevesiyle nesiller arası adaleti sağlayacaklarını belirtti.

Reel sektörü destekleme konusundaki çabalarını vurgulayan Bakan Şimşek, 2024 yılında reel sektöre yönelik vergi vazgeçiminin toplamda 2,2 trilyon TL olacağını paylaştı. Bu destekleme çabalarının Türkiye'nin kalkınması için yapıldığını ifade eden Şimşek, ayrıca AR-GE faaliyetlerini ve yatırımları teşvik etmek adına 2024 yılında 530 milyar lira vergiden vazgeçileceğini açıkladı. Son olarak, Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltma hedefi doğrultusunda 284 ürün belirlediklerini ve bu ürünleri üretebilecek olanlara yönelik Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) uygulamasını yeniden yapılandırdıklarını ve 1 milyar lirayı aşan yatırım projeleri için uygun faizli kredi imkanı sağladıklarını sözlerine ekledi.