Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, yıllık enflasyon gıda ve temel mal gruplarında gerileme gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,43 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 61,36 olarak gerçekleştiğini açıkladıktan sonra TCMB'nin raporu da yayınlandı.

Rapora göre, dönem içerisinde yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında düşerken, hizmet ve enerji gruplarında yükseldi. Taze meyve ve sebze hariç gıda fiyatlarındaki artışlar devam etti.

Enerji grubunda akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe rağmen diğer enerji emtia fiyatlarındaki artışlar, gecikmeli etkilerle yükseliş kaydetti. Doğal gazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının bir miktar aşılması da aylık tüketici enflasyonunu 0,22 puan artırdı.

Temel mal grubunda otomobil fiyatları, aylık bazda ilk kez geriledi ve dayanıklı malların aylık enflasyonu son iki yılın en düşük seviyesine ulaştı. Giyim ve ayakkabı alt grubunda yeni sezonla birlikte yaşanan fiyat artışları, temel mal grubu aylık enflasyonunu artırdı.

Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da gösteri yasağı Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da gösteri yasağı

Hizmet grubunda ise aylık fiyat artışları güçlü bir şekilde devam ederken, yüksek atalet gösteren kira alt grubu, hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti. Bu dönemde kira grubunda yüzde 7,91 ile en belirgin aylık artış yaşandı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, B ve C endekslerinde aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı. İşlenmiş gıda fiyatlarında aylık artışlar geriledi, ancak hizmetler ve temel mallarda yavaşlama daha sınırlıydı.

Türkiye'de yıllık enflasyonun belirleyicileri incelendiğinde, bu dönemde hizmet, enerji ve temel mal gruplarının katkıları artarken, gıda ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları azaldı.

Yurt içi üretici fiyatlarına bakıldığında, enerji imalatındaki fiyat düşüşleriyle enerji grubunda gerileme gözlemlendi. Üretici fiyatlarının yıllık artışları tüm gruplarda geriledi.