Güncel

Merkez Bankası faiz indirimi ne zaman? Dünyaca ünlü bankalardan önemli açıklama!

Merkez Bankası'nın faizi ne zaman indireceği yakından mercek altına alınırken, ABD'li bankalardan da yeni tahminler geldi. Faiz indirimi için eylül ayının sinyalini veren Goldman Sachs'tan sonra JP Morgan'dan da bir tahmin geldi. İşte o tahminler...

Abone Ol

Merkez Bankası temmuz ayında da faizi yüzde 50'de sabit tutarken, son 4 aydır politika faizinde düzenlemeye gitmedi. Milyonlar faiz indiriminin ne zaman yapılacağını dair araştırmalarını sürdürüyor. Konuya yönelik ABD'li yatırım bankaları Goldman Sachs ve JP Morgan'dan kritik atahminler geldi.


"ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN DÜŞMESİNE BAĞLI"
Goldman Sachs, faiz indirimi için eylül ayının sinyallerini vermişti. Goldman Sachs Yönetici Direktörü ve Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Araştırma Eş Başkanı Clemens Grafe, "Yakın zamanda faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusunu cevapladı. Grafe, "Eylül ayında 100 baz puanlık ilk faiz indirimini öngörüyoruz ve bunu dördüncü çeyrekte 900 baz puanlık indirim izleyebilir. Ancak, indirim döngüsünün eylülde başlatılması, o zamana kadar hanehalkı enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde düşmesine bağlı. Biz ekonomistler bunun olası olduğunu düşünüyoruz ancak doğal olarak başkalarının düşüncelerinin nasıl evrileceğini tahmin etmek zor." şeklinde açıklamada bulundu.

JP MORGAN "EKİM" AYINI İŞARET ETTİ
Goldman Sachs'ın sonrası bir açıklama da JP Morgan'dan cephesinde yapıldı. Lider banka ise faiz indirimi için ekim ayını vugruladu. JPMorgan Kıdemli Türkiye Direktörü Mustafa Bağrıaçık fiyat düşüşlerinin zaman alacağına dair resmî yönlendirmeye rağmen dezenflasyon süreciyle birlikte faiz indirimlerinin Ekim ayı itibariyle başlayacağı yönünde tahminlerini paylaştı.

Uzman isim, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dirençli enflasyonun düştüğüne dair sinyalle Ekim veya Kasım’da faiz indirimlerine başlamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.