Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugün bir toplantı düzenleyerek faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası, geçtiğimiz toplantısında politika faizini yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltmişti. Piyasa analistleri ve ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz politikasında sıkılaşmaya devam edeceğini öngörüyorlar.

ÖSYM’den emsal karar! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor ÖSYM’den emsal karar! Tüm öğrencileri ilgilendiriyor

İşte bu toplantıya ilişkin bazı detaylar ve ekonomistlerin faiz beklentileri:

Geçen Ay Yapılan Artış: Geçen ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi, 500 baz puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltilmişti. Bu artış, enflasyonla mücadele ve finansal istikrarı sağlama amacı taşıyordu.

Beklentiler: Piyasa analistleri ve ekonomistler, bu toplantıda da faiz artırımına devam edilmesini bekliyorlar. Özellikle enflasyonun yüksek seyretmesi, döviz kurlarındaki dalgalanma ve küresel ekonomik koşulların belirsizliği nedeniyle Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdürmesi gerektiği düşünülüyor.

Beklentilerin Medyanı: Ekonomistlerin politika faizi beklentilerinin medyanı 500 baz puan artış yönünde gerçekleşti. Yani çoğu analist, politika faizinin yüzde 30'dan daha yüksek bir seviyeye çıkarılacağını öngörüyor. Beklentiler arasında 250 ila 500 baz puan arasında artış öngören ekonomistlerin bulunduğu görülüyor.

Karar Metni İnceleniyor: Merkez Bankası'nın faiz kararı kadar, bu kararın açıklama metni de büyük önem taşıyor. İş dünyası ve yatırımcılar, Merkez Bankası'nın politika ve hedeflerine dair karar metnindeki ifadeleri yakından takip ediyorlar. Sadeleşme ve sıkılaşmaya dair ipuçları metinden çıkarılmaya çalışılıyor.

Yıl Sonu Faiz Beklentisi: Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yüzde 40,00 olarak gerçekleşti. Bu, 2023 sonunda politika faizinin yüzde 40'ın üzerinde bir seviyede olacağına dair ekonomistlerin beklentisini yansıtıyor.