Güncel

Merkez Bankası rezervleri rekora doymuyor! 2013'ten beri bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri, geçtiğimiz hafta önemli bir artış göstererek yaklaşık 2,8 milyar dolar yükseldi. Bu artışla birlikte toplam rezervlerin, Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı hesaplandı. İşte TCMB rezervlerindeki dikkat çeken gelişmeler…

Abone Ol

Rezervlerde tarihi artış

Merkez Bankası'nın 20 Eylül ile sona eren bir haftalık dönemdeki rezervleri, 2,8 milyar dolar artış göstererek 156,4 milyar dolara çıktı. Bu artışla birlikte rezervler, daha önce 19 Temmuz'da ulaşılan zirveyi aşarak yeni bir rekor seviyeye ulaştı. 13 Eylül haftasında 153,6 milyar dolar olan rezervler, bu haftaki artışla birlikte tarihi bir yüksekliğe erişti.

Net uluslararası rezervlerde önemli yükseliş

Net uluslararası rezervlerde de önemli bir artış yaşandı. Foreks Haber'in TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, net uluslararası rezervlerin 51,9 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu rakam, Temmuz 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi. BV Portföy Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya'nın değerlendirmelerine göre, brüt rezervlerde 3,1 milyar dolarlık artış yaşandı ve net rezervler böylece yeniden zirveye ulaşmış oldu.

Swap hariç net rezervlerde artış

Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri de yükseliş trendine devam etti. 13 Eylül haftasında 26,5 milyar dolar seviyesinde bulunan swap hariç net rezervler, 2,6 milyar dolarlık artışla 29,1 milyar dolara ulaştı. Bu artış, son haftalardaki toparlanmanın sürdüğünü gösterirken, daha önce 3 haftalık bir azalma döneminden sonra rezervlerde yeniden büyüme yaşandığı görüldü.