Güncel

Merkez Bankası Uyardı! 'Veriler Beklenenden Yüksek Gelebilir'

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Temmuz ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde artabileceğini ve yıllık enflasyonun baz etkisiyle düşeceğini belirtti

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki düzenlemelerin aylık enflasyona 1,5 puan ek katkı sağlayacağını belirtti ve verinin beklentilerin üzerinde olabileceği konusunda uyardı.

Yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle hızla düşmesi ve yüzde 60 seviyelerine gerilemesi öngörülüyor.

Mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasının ardından, TCMB Başkan Yardımcısı Akçay, tüketici fiyatlarının Haziran ayında yüzde 1,64 artış göstermesini ve yıllık enflasyonun yüzde 71,60 olacağını açıkladı.

Ekonomi yönetimi, enflasyon düşüşünün Mayıs'tan itibaren hızlanacağını belirtmişti.

Ancak öncü göstergeler, enflasyonun artış hızının devam edeceğine işaret ediyor. İstanbul'daki aylık enflasyon Temmuz'da yüzde 4,21 yükseldi ve perakende fiyatlar yıllık bazda yüzde 72,80'e çıktı. Toptan fiyatlar ise aylık yüzde 1,04 arttı ve yıllık değişim yüzde 55,12 olarak gerçekleşti. Türk-İş, Temmuz ayında gıda fiyatlarının yüzde 1,35 arttığını ve yıllık değişimin yüzde 64,99 olduğunu açıkladı. Mutfak enflasyonundaki yıllık artış ise yüzde 81,16 olarak belirlendi.

Ayrıca, Temmuz ayında açlık sınırı 19 bin 234 liraya yükseldi ve bu, asgari ücretin 2 bin 232 lira üzerinde oldu. Yoksulluk sınırı ise 62 bin 653 liraya çıktı.