Enflasyon tahminleri 2025 ve 2026 için de değişmedi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu 2024-III sunumunda, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin %38 olarak devam ettiğini, 2025 yıl sonu için ise enflasyonun %14 seviyesine gerilemesinin beklendiğini açıkladı. 2026 yıl sonu için de tahminin %9 olarak korunduğunu belirtti.

Enflasyon hedefi orta vadede %5'e çekilecek

Karahan, enflasyonun 2026 yılı sonunda tek haneli rakamlara düşeceğini ve orta vadede %5 seviyesinde istikrar kazanmasının öngörüldüğünü ifade etti. Enflasyon hedefleriyle uyumlu bir dezenflasyon süreci yürütüldüğünü ve bu sürecin beklentiler doğrultusunda ilerlediğini vurguladı.

Sosyal Medya Platformlarının Türkiye'deki Takipçi Sayıları Belli Oldu Sosyal Medya Platformlarının Türkiye'deki Takipçi Sayıları Belli Oldu

Para politikası kararlılıkla sürdürülecek

Merkez Bankası’nın para politikasındaki sıkı duruşunun sürdürüleceğini belirten Karahan, kredi büyümesindeki yavaşlamanın belirgin hale geldiğini ve iç talepte normalleşmenin devam ettiğini söyledi. Ayrıca, cari açıkta düşüşün sürdüğünü ve önümüzdeki dönemde cari dengede olumlu bir seyrin beklendiğini kaydetti.

Kira enflasyonunda düşüş bekleniyor

Karahan, enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın devam ettiğini ve kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüş beklendiğini dile getirdi. Özellikle temel mallardaki fiyat düşüşlerinin bu eğilimi desteklediğini belirtti.

Rezervlere olumlu yansımalar

Parasal sıkılaştırma sürecinin Merkez Bankası rezervlerine olumlu yansıdığını ifade eden Karahan, önümüzdeki dönemde sermaye girişlerinin jeopolitik gelişmelerle oynaklık gösterebileceğini belirtti.

Aşağı yönlü riskler de mevcut

Merkez Bankası, dezenflasyon sürecini belirlenen hedeflerle uyumlu bir şekilde sürdürmeyi planlıyor. Ancak, aşağı yönlü risklerin de var olduğu ve bu risklerin yakından takip edileceği vurgulandı. Karahan, veri akışının tahminlerle tutarlı gerçekleştiğini ve bu sebeple enflasyon tahminlerinde bir değişikliğe gidilmediğini söyledi.