TL mevduat faiz oranları yeni haftaya düşüşle başladı. Bankalar, yüksek tasarruf miktarlarına yüzde 50 mevduat faizi sunmazken, düşük miktarlardaki mevduatlara yüzde 45 seviyesinde faiz uyguluyor. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın döviz alımlarıyla ortaya çıkan TL likiditesinin piyasa faizlerini düşürdüğünü ve yarınki toplantıda fazla likiditenin çekilmesi için ilave tedbirler alınmasını beklediklerini vurguluyor.

Tasarruf sahiplerinin dövizden uzaklaşması

TL mevduat faizlerinin seviyesi, yurt içi tasarruf sahiplerini dövizden uzaklaştırmak ve TL yatırımlarını teşvik etmek için önemli bir rol oynuyor. Merkez Bankası da TL mevduat faizlerini yakından takip ediyor ve bu faiz oranlarının enflasyon görünümüne katkıda bulunacağını belirtiyor. Kur korumalı hesapların mevduattaki payı düştükçe ve enflasyon beklentileri iyileştikçe, yüksek ve düşük montanlı mevduat faizleri arasındaki farkın azalacağı değerlendiriliyor.

Para Politikası Kurulu toplantısı

2024 YKS sonuçları ve istatistikler... Öğrenciler döküldü: Fen-matematik ortalamaları çakıldı 2024 YKS sonuçları ve istatistikler... Öğrenciler döküldü: Fen-matematik ortalamaları çakıldı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Haziran ayı faiz kararını yarın saat 14.00'te açıklayacak. Banka, en son mart ayında 500 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Nisan ve mayıs aylarında ise politika faizi değişmedi. Yarınki toplantıda, faizlerin yüzde 50’de sabit kalması bekleniyor. Karar metninde verilecek mesajlar da piyasaların odağında olacak.

Likidite yönetimi ve faiz oranları

Mayıs ayı Para Politikası Kurulu kararı öncesinde de likidite fazlası nedeniyle TL mevduat faizlerinde bir düşüş yaşandı. Politika faizi yüzde 50 seviyesinde iken TL mevduat faizleri 32 günlük vadede yüzde 41'e, üç aylık vadede ise yüzde 43'e kadar geriledi. Merkez Bankası, likidite fazlasını piyasadan çekmek ve TL mevduat faizlerini yükseltmek için zorunlu karşılık adımları attı.

Mevduat faizlerinde bir ayda 4 puanlık gerileme

PPK kararının etkileri

PPK kararının hemen sonrasında bankacılık sektöründe TL mevduat faizleri yükseldi. Bir yabancı mevduat bankasında 32 günlük vadeli mevduat faizi düşük montanlı tasarruflarda bile yüzde 49'a çıktı, 92 günlük vadede ise yüzde 50 ile politika faizini yakaladı. Ancak, Haziran Para Politikası Kurulu kararı öncesinde faiz oranları tekrar düşüş gösterdi. Takip edilen bankalar, 32 gün vadeli mevduat için yüzde 45, 3 aya kadar vadeli mevduat için ise yüzde 46 faiz öneriyor. 

TL likiditesi ve fonlama faizi

Bankacılık sektörü kaynakları, Merkez Bankası'nın yoğun döviz alımı nedeniyle ortaya çıkan TL likidite fazlasının piyasa faizlerini düşürdüğüne dikkat çekiyor. Haziran başındaki 200 milyar liralık net fonlama, 20 Haziran itibariyle 263.9 milyar lira likidite fazlasına dönüşmüş durumda. 

BDDK verileri

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduattan 31 Mayıs’ta 113 milyar 44 milyon liralık bir düşüş yaşandı. 7 Haziran haftasında KKM hesaplarında düşüş ivme kaybetse de 14 Haziran itibariyle 2 trilyon 68,56 milyar liraya geriledi. Sistemde toplam mevduat 16 trilyon 391,8 milyar liraya yükselirken, toplam krediler 13 trilyon 683 milyar liraya çıktı.