Merkez Bankası'nın açıklamasına göre, ekim ayında bir miktar gerileyen manşet enflasyon, son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu bir seyir izliyor. Ancak yurt içi talep, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler, enflasyon baskılarını hala canlı tutuyor. Öte yandan, yakın dönem verileri, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret ediyor. Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını da dile getirdi.

Dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması gibi faktörler, döviz kuru istikrarını ve para politikasının etkinliğini güçlü bir şekilde destekliyor. Bu bağlamda, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleniyor.

Parasal Sıkılaştırma ve Fiyat İstikrarı

e-Devlet'te yeni hizmet erişime açıldı! Büyük kolaylık sağlayacak... e-Devlet'te yeni hizmet erişime açıldı! Büyük kolaylık sağlayacak...

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendiriyor ve parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmayı hedefliyor. Fiyat istikrarının kalıcı bir şekilde sağlanabilmesi için ise parasal sıkılığın gerektiği sürece sürdürüleceği vurgulanıyor.

Piyasa Mekanizmalarının İyileştirilmesi ve Bankacılık Sistemi

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçevenin, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracağını ve makro finansal istikrarı güçlendireceğini belirtirken, kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendiriliyor. Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin ve parasal sıkılaştırmanın, aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileştirmeye devam edeceği de öngörülüyor. 

Dolar ve Altın Piyasalarında Hareketlilik

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar 28.764 TL alış, 28.7726 TL satış fiyatından işlem görüyor. Euro ise 31.4258 TL alış, 31.445 TL satış fiyatından işlem görüyor. Gram altın 1.844,13 liradan alınıp, 1.844,45 liradan satılıyor. Cumhuriyet altını 12.494,00 liradan alınırken, 12.683,00 liradan satılıyor. Yarım altın 5.882,77 lira alış, 6.031,36 lira satış fiyatıyla işlem görüyor. Çeyrek altın ise 2.950,61 liradan alınıp, 3.015,68 liradan satılıyor. Tam altın ise bugün 12.062,34 TL alış, 12.300,82 TL satış fiyatıyla el değiştiriyor.