İş Kanunu’nda değişiklik gündemde mi?

Türkiye’de uygulanan mevcut İş Kanunu, haftalık çalışma süresini 45 saat olarak belirliyor. Son dönemde ise bu sürenin 40 saate düşeceği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak, hükümet kaynaklarından yapılan açıklamalar, bu tür bir düzenlemenin şu an için gündemde olmadığını gösteriyor. Hürriyet Gazetesi’nden Noyan Doğan’ın aktardığı bilgilere göre, hükümet mesai saatlerinde bir değişiklik yapmayı planlamıyor.

Kartla Yapılan Ödemeler Yüzde 89 Arttı Kartla Yapılan Ödemeler Yüzde 89 Arttı

Kamuda esnek çalışma hazırlığı sürüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumları için uzaktan ve esnek çalışma modellerine geçiş hazırlıkları sürdürülüyor. Noyan Doğan’ın belirttiği gibi, bu uygulamalar zaten birçok özel sektör şirketi tarafından kullanılıyor ve kamu da benzer bir geçişi hedefliyor. Ancak, bu çalışmaların sadece kamu kurumlarını kapsadığı ve özel sektörü etkilemeyeceği özellikle belirtiliyor.

Mesai saatlerinde kısalma yok

İddiaların aksine, özel sektörde mesai saatlerinin kısalmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmuyor. Doğan’ın değerlendirmelerine göre, mesai saatlerinin azaltılması durumunda günlük ücret kavramının da yeniden tartışmaya açılacağı, özellikle imalat ve hizmet sektörlerinde bu tür bir düzenlemenin işverenler tarafından kabul görmeyeceği ifade ediliyor.