Güncel

Mevduat Faizlerine KKM Stopaj Ayarı: 'Döviz Alımı Tasarruf Olmaktan Çıktı'

Son düzenlemeler ile kur korumalı mevduata (KKM) geçerli olan faiz alt limitinin aşağı çekilmesi sonrası yeni haftada stopaj getirildi. KKM’ye yönelimin en aza indirilmesi için yapılan değişiklikler sonrası mevduat faizleri mercek altına alındı. Peki mevduat faizlerinin karara tepkisi ne olur? İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Son paylaşılan kararlara göre, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına geçerli olan vergi avantajı tamamlandı. Bu anlamda 6 ay vadeli KKM'ye yüzde 7,5, 1 yıla kadar süreli KKM'ye ise yüzde 5 stopaj geçerli olacak.

Son haftalarda Merkez Bankası, KKM hesaplarına geçerli olan en düşük faiz oranını yüzde 40’tan yüzde 35’e düşürmüştü. Ekonomi tarafından yapılan çalışmalar ile KKM hesaplarında veriler aşağıy yönlü bir seyir izlemeyi sürdürüyor.

'STOPAJ OLARAK KESİLECEK'

Konu hakkında detayları aktaran Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu cümlelere yer verdi: “Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre KKM’ye vergi getirildi. 6 ay vadeli KKM’ye yüzde 7.5, 1 yıla kadar vadelide ise yüzde 5 gelir vergisi stopajı uygulanacak. Bu kazançtan alınan bir vergidir. Diyelim ki KKM’ye 1 milyon TL yatırdınız, ilgili dönemde 50 bin TL para kazandınız. 50 bin TL’nin eğer 6 aylıksa yüzde 7.5’ini, 1 yıllıksa yüzde 5’ini devlet gelir vergisi stopajı olarak sizden kesecek, geri kalan kısım banka hesabına yatırılacak.

'KADEMELİ ŞEKİLDE AZALTILACAK’

KKM hesaplarının kademeli bir şekilde azaltılması hedeflenmektedir. KKM pandemi sürecinde, dövizin kıt olduğu dönemde, vatandaşın tasarruflarının dövize gitmemesi adına yapılan bir düzenlemeydi. Birden dövize talebin oluşmaması adına önemli bir enstrümandı. Artık kademeli bir şekilde bundan çıkıldı diyebiliriz. Şu anda isterse devletimiz birden KKM’yi sonlandırabilir.


‘YIL SONUNA KADAR BİTECEKTİR’

KKM düşüş göstermeye devam edecek. Faiz oranları yüzde 35’lere kadar düştü. Stopaj getirilmesiyle birlikte cazibe ortadan kalkacak ve TL mevduatlar daha cazip hale gelecek. Döviz dönüşümlü KKM’lerin artık bir cazibesi kalmadı. Döviz artık stabil halde, sıcak para girişi devam ediyor. Benim tahmini yıl sonuna kadar KKM bitecektir.

‘DÖVİZ ALIMI TASARRUF OLMAKTAN ÇIKTI’

KKM’den dönen para TL mevduata gidecektir. Artık döviz alımı bir tasarruf aracı olmaktan çıktı. Şu anda dolar kuru 33 TL seviyelerinde. Yıl sonu beklentisi 36-37 civarında. KKM’nin cazibesi ortadan kalktı. TL mevduatta daha fazla getiri sunmakta.


MEVDUATTA FAİZ ORANLARI GÜNCELLENDİ

Şu anda ticari krediler noktasında bileşik faiz yüzde 62’ler civarında. Ancak TL mevduatlarda bankadan bankaya göre faizler değişmektedir. Yüzde 42’lerden başlayan yüzde 55’lere varan bir TL mevduat söz konusu. Yatırdığınız paraya göre TL mevduat faizi değişiklik gösteriyor.

1 MİLYON TL’NİN AYLIK GETİRİSİ NE KADAR?

TL mevduatın ortalama 1 aylık getirisi 45 bin TL ile 50 bin TL civarında diyebiliriz.

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSLEİŞİNİ SÜRDÜRECEK Mİ?

Ben mevduat faizlerinde daha fazla artış beklemiyorum. Bankaların TL’ye ihtiyacı neredeyse son buldu. Bu hafta gözler Fed faiz kararındaydı. Fed eylül ayında faiz indirimine gidebilir. Eğer olmazsa kasımda bir faiz indirimi olacaktır. Bu faiz indirimiyle biz de ülkemizde son çeyrekte faiz indirimine gidebiliriz. Ancak enflasyonda iyileşme görülmezse faiz indirimi bu yıl olmayabilir. Gelecek sene ilk çeyrekte mutlak suretle faiz indirimi olacaktır” açıklamasında bulundu.