Milyonlarca memur ve emekli zamlı maaşlaro mercek altına aldı. En düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye artırıldı. Ancak taban aylığı olan SSK emeklileri maaşlarını ayın 17'si sonrası ek zamsız olarak hesaplarında gördüler.


Diğer bir yandan memurların maaşları her ayın 15’inde hesaplarına aktarılıyor. Temmuz artışı ay başından itibaren geçerli sayıldığı için memurların alacağı 14 günlük zam farkı ortaya çıkıyor. Diğer yandan memur emeklileri de ayın 1’inden sonra maaşlarını çekebiliyorlar. SGK birkaç gün önce memur emeklilerinin zam farkının 26 Temmuz tarihinde verileceğini açıkladı. Henüz netleşemeyen ise SSK, Bağkur ve memurların alacağı zam farkları oldu. 

Yabancı Liselerin Zam Oranları Uçtu! Ücretler 1 Milyon Lirayı Geçti Yabancı Liselerin Zam Oranları Uçtu! Ücretler 1 Milyon Lirayı Geçti

Konu hakkında detayları aktaran Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu açıklamalara yer verdi:

“2024’ün ilk yarıyılına ait enflasyon verisi %24,73 olarak netleşmiş oldu. Emeklilerimiz maaşlarını peşin olarak almaktadır. Kök maaşlarına yapılan ilaveler temmuz ayı itibarıyla hesaplara yatmıştır.

UYGULAMAYA NE ZAMAN GEÇECEK?

10 bin TL taban aylığın 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi ile ilgili hükümet kanadının bir çalışması olmuştu. Şu an Meclis’te olan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 29’uncu maddesine istinaden ilgili madde Meclis’e sevk edilmiştir.

İlgili düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Meclis Genel Kurulu’na geldikten sonra Cumhurbaşkanının imzası ile birlikte Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yasalaşmış olacak.

‘HAK KAYBINA MEHİL VERİLMEYECEK’

Kanun maddeleri hazırlanırken son madde yürürlük tarihine istinaden belirtilmektedir. 53 maddelik yasanının 29’uncu maddesinin 2024 yılı Temmuz ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe gireceğini ve emeklilerimizin hak kaybına mehil vermeden uygulanacağını söyleyebiliriz.

ÖDEMELER BU AY YAPILIR MI?

Muhtemel olarak ödemelerin temmuz ayına yetişmeyeceği kanaatindeyim. Şu an Meclis Genel Kurulu’nda olan yasa teklifi bu hafta sonuna kadar Meclis sürecini tamamlayacaktır. Emeklilerimizin Ağustos maaşlarına eklenti yapılarak ödeneceğini tahmin ediyorum. Memur emeklilerine ise bu hafta SGK tarafından zam farklarının 26 Temmuz tarihinde ödeneceği duyuruldu.


'TEMMUZ SONUNA KADAR ÖDENECEK'

Memur maaşları her ayın 15'inden itibaren ödenmeye başlıyor. 15 Temmuz-15 Ağustos arasında yeni maaşlar işlediği için temmuz ayının 14 gününe ilişkin maaş farkı ödemesi yapılması gerekiyor. Bu farklar memurun bağlı olduğu kurumlarca hesaplanacak ve hesaplamaların tamamlanması durumunda 14 günlük zam farkının temmuz sonuna kadar ödenmesi öngörülüyor.

İŞTE YENİ MAAŞLAR..

Memur ve memur emeklimizin 2024 yılı ilk altı aylık maaş farkı %19,31 olarak netleşti. En düşük memur emeklimizin maaşı 11.367 TL’den 17.586 TL’ye, bekar bir memurun maaşı 30.372 TL’den 36.236 TL’ye, evli bir memurun maaşı aile, çocuk zammı vasıtası ile 32.860 TL’den 39.205 TL’ye yükseldi.

'ETKİNLİKLER VE FIRSATLAR ARTIRILACAK'

Sayın Cumhurbaşkanı bu yılın ‘Emekliler Yılı’ olacağını söylemişti. Bu vesile ile Bakanlıkların özellikle dar gelirli ve en düşük emeklilerimize yönelik bazı çalışmaları yaptıklarını biliyoruz. Tüm emeklilerimizi kapsayacak şekilde Bakanlıklar vasıtası ile çeşitli kampanyalar düzenlenmektedir. Bunun emekliler.gov.tr internet adresinden takibi yapılabilmektedir. İlerleyen dönemde buradaki etkinlik ve fırsatların artırılacağı kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.