Yunanistan'ın Volos kenti limanına milyonlarca ölü balık vurdu. Belediye Başkanı Achilleas Beos, ölü balıkların yaydığı koku nedeniyle kentin dayanılmaz bir hale geldiğini ve turizmin büyük bir darbe aldığını ifade etti.

Beos, “Bu trajik bir durum. Carla Gölü'nden gelen milyonlarca ölü balık kıyılarımızı kapladı ve turizme ağır bir zarar verdi. İş dünyası ve profesyonellerin yaşadığı büyük maddi kayıpların sorumlularına karşı toplu davalar açılması gerekiyor. Eylül 2023'ten bu yana bu kirlilik hakkında savcılığa aylık rapor sundum ve Başbakanlığa bilgi verdim” dedi. 

Beos, yaşananlardan Yunan hükümetini sorumlu tuttu. Şehir meclisi üyesi Stelios Limnios ise Reuters'a, balıkların kilometrelerce uzaklığa yayıldığını ve sadece kıyılar değil, Pagasetic Körfezi'nin merkezini de etkilediğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs’tan Türk Turistlere Tatil Çağrısı Kuzey Kıbrıs’tan Türk Turistlere Tatil Çağrısı

Trol tekneleri dün balıkları toplamak için ağları kullanırken, yetkililer son 24 saatte 40 tondan fazla balık toplandığını bildirdi. Carla Gölü, 1962'de sıtmayla mücadele için kurutulmuştu, ancak geçen yılki sağanak yağışlar gölün yeniden dolmasına ve normal boyutunun üç katına çıkmasına neden oldu. Gölde su seviyesi düşerken, tatlı su balıkları Volos limanına göç ederek yaşama şansını kaybetti.

Uzmanlar, Volos’a giden nehrin ağsız olduğunu ve tatlı su balıklarının tuzlu suda öldüğünü belirtti. Beos, “Koruyucu ağ yerleştirmek gibi basit bir önlem alınmadı” dedi. Yunanistan Çevre Bakanlığı henüz bir açıklama yapmazken, yerel savcılar soruşturma başlattı.

İklim uzmanları, bu felaketin iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olayları ve düzensiz yağışlardan kaynaklandığını belirtiyor. Volos'a 10 km uzaklıktaki bir restoran sahibi Dimosthenis Bakoyiannis, sel sonrası turist sayısının azalması nedeniyle yaz cirosunun %80 düştüğünü ifade etti: “Artık geç, turizm sezonu sona erdi.” Yerel restoran ve barlar derneği başkanı Stefanos Stefanou ise, “Bu ölü balıklar şehrimizin sonu olacak. Kimse şehrimize gelmeyecek” dedi.