Güncel

Müfredata uymayan yabancı okul krizi büyüyor! Almanya da dahil oldu

Milli Eğitim Bakanlığının Fransız "Charles de Gaulle" ve "Pierre Loti" okullarıyla çıkan krize Almanya da eklendi. Almanya Büyükelçiliği bünyesinde faaliyet yürüten "Ernst-Reuter Schule Okulu" yeni dönemde Türk öğrenci almayacağını paylaştı. Pakistan'ın da buna benzer bir okulu olduğu kaydedildi.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatına göre hareket etmeyi kabul etmeyen Türkiye'deki 12 yabancı okul sorunu katlanıyor. MEB, bu okullara bir anlaşma teklif etti, bunun imzalanmaması durumunda bu okullara Türk öğrenci kabul edilmeyeceği ve öğrencilerin Türk okullarına yönlendirileceğine dair not düştü. Öncesinde Türkiye'deki iki Fransız okulu Charles de Gaulle ve Pierre Loti ile ortaya çıkan anlaşma krizine Almanya da eklendi.


ÖĞRENCİLERİN VELİLERİNE MEKTUP GÖNDERİLDİ

Almanya Büyükelçiliğine bünyesinde olan Ankara'daki Ernst-Reuter Schule Okulu, yeni eğitim öğretim sürecinde Türk öğrencileri almayacağını duyurdu.

Okul yönetimi bu kararı, Türk Dışişleri Bakanlığının Türk pasaportlu öğrencilerin onaylanmasının yasaklandığına yönelik nota üzerine aldığını açıkladı.

Okuldan velilere iletilen duyuruda "Çocuğunuz için yeni bir eğitim kurumu bulmanız gerekeceğinden, bu talimatın sizin ve aileniz için büyük bir zorluk anlamına geldiğinin farkındayız. Alman Dışişleri Bakanlığı bu konuya çözüm bulmak için yoğun şekilde çalışmaktadır" açıklamasında bulunuldu.

'AÇIK KAPI' POLİTİKASI

Bunun dışında söz konusu öğrencilerin ailelerine de okul yönetimi birer mektup iletti.

Türk vatandaşlığı taşımayıp başka ülkelerin uyruğuna sahip öğrenciler için ise anaokulu dahil olmak üzere okula kayıtlar sürüyor.
Bakanlık yetkililerinden gelen bilgiye göre Türkiye, bu konuda taviz vermeyecek. Dışişleri Bakanlığının da istişareleri devam ediyor.

'Açık kapı' politikasını devam eden MEB, paylaşmış olduğu şartları onaylayan ülkelerle anlaşmaya varacak.

"YOK HÜKMÜNDELER ZATEN"
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TBMM'de AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplrının sorularını yanıtsız bırakmadı.

Bakan Tekin, kendi ülkelerinin müfredatını uygulayıp Türk öğrenci kabul etmeyen okullara dair "Bu okullar normal şartlarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitimlerine devam edecekler. Girmezlerse yok hükmündeler zaten. Fransa ve Pakistan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapalım, biz de karşılıklı olarak özellikle Avrupa'daki Türk vatandaşlarımızın çocuklarının, eğitim öğretim hakkından demokratik özgür bir biçimde, kendi kültürlerini ana dillerini öğrenebilecekleri bir şekilde uluslararası sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz" açıklamasını yaptı.