Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta çok sayıda patlama sesi duyuldu

Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak, müteahhitlerin konut satışlarındaki fiyat politikalarını eleştirerek beton maliyetlerinin yüksek olmadığını savundu. Özellikle 6-7 milyon TL'ye satılan 3+1 dairelerde beton maliyetinin yalnızca 2.000-2.500 dolar civarında olduğunu belirten Albayrak, "Maksimum 3 bin dolarlık bir maliyet var. Yani 100 bin lira mı sizi feryat ettiriyor?" diyerek müteahhitlerin bu durumu fırsata çevirdiğini vurguladı.

Merkez Bankası'nın faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğini ve faizlerde düşüşün başlamasıyla konut satışlarında hareketlilik beklendiğini ifade eden Albayrak, konut almak için en uygun zamanın şu an olduğunu belirtti. Albayrak Beton'un hem beton tedarikçiliği hem de yap-sat projeleri ile sektörde yer aldığını söyleyen Albayrak, "Konutlar şu an maliyetine satılıyor," dedi.

"Konut Kredisinde Asıl Düşüş 2026'da Bekleniyor"

Albayrak, inşaat sektöründe büyümek için uygun bir zaman diliminde olduklarını belirterek, Şile ve Çekmeköy'de devam eden projelerine dikkat çekti. Önümüzdeki yıl mart ve nisan aylarında konut satışlarında artış beklediklerini ifade eden Albayrak, şu anda 2-5 milyon TL arası konutların daha çok talep gördüğünü ancak beyaz yakalıların orta ve üst segment konutlara ilgisinin düşük olduğunu dile getirdi. Konut faiz oranlarında esas düşüşün 2026 yılında gerçekleşeceğini belirten Albayrak, "Planlarımızı buna göre yapıyoruz," dedi.

Beton Sektöründe Regülasyon Gündemde

Türkiye'deki beton sektörüne dair de değerlendirmelerde bulunan Albayrak, betonun %75'ini Türkiye Hazır Beton Birliği üyesi firmaların ürettiğini belirtti. Sektördeki düzensizliğe dikkat çeken Albayrak, olası bir regülasyon durumunda yaklaşık 300-400 firmanın piyasadan çıkabileceğini öngördü. Aynı zamanda halka arz planları olduğunu da ifade etti.