Güncel

Naci Görür'den son dakika uyarısı: Türkiye'nin öncelikli gündemi deprem olmalı

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Naci Görür, deprem konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı'na dikkat çeken Görür, Türkiye'nin bir numaralı gündeminin deprem olması gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Depreme Dirençli Kentler Sempozyumu"nda konuşan Prof. Dr. Naci Görür, deprem dirençli kentler kavramını Türkiye'de ilk kez kendisinin gündeme getirdiğini ifade etti. Görür, hükümet ve muhalefetin de bu kavramı benimsediğini, seçim vaatlerinde deprem dirençli kentler inşa etme sözü verdiğini belirtti. 13,6 milyon yıl önce başlayan deprem mekanizmasının milyonlarca yıl daha devam edeceğine işaret eden Görür, depremleri durduramayacağımıza göre kayıpları en aza indirmek için ne yapabileceğimizi araştırmamız gerektiğini dile getirdi.

Doğu Anadolu Fayı'nda büyük tehlike

Prof. Dr. Görür, Doğu Anadolu Fayı'nın zamanı geldiğinde büyük depremler üreteceğine de dikkat çekti. Bu bölgenin tarih boyunca 7 ve üzeri büyüklükteki depremlerle tahrip olduğunu belirten Görür, Adıyaman'ın henüz kendi depremini yaşamadığını, ancak komşu bölgelerdeki depremlerin etkilerini hissettiğini ifade etti. Bir deprem olduğunda, açığa çıkan enerjinin yüzde 20'sinin kırılmamış veya komşu faylara transfer olabileceğini belirten Görür, bu durumun muazzam bir enerji açığa çıkaracağını ve büyük yıkımlara yol açabileceğini de sözlerine ekledi.