Güncel

NASA'dan kritik uyarı: İnternet haftalarca kesintiye uğrayabilir

NASA, Güneş'in 11 yılda bir girdiği 'Güneş maksimumu' adı verilen yeni dönemin başladığını duyurdu. Bu dönem boyunca uydu sistemleri, GPS ve internet gibi teknolojik altyapılarda haftalarca sürebilecek kesintiler yaşanabileceği açıklandı. NASA’nın Uzay Hava Programı Direktörü Jamie Favors, Güneş aktivitelerinin bu süreçte önemli derecede artış gösterdiğini belirtti.

Abone Ol

Güneş maksimumu ne anlama geliyor?

Güneş maksimumu, Güneş’in manyetik alanının tersine döndüğü ve bu süreçte yüzeyinde çok sayıda güneş lekesi ve güneş fırtınası oluştuğu bir dönemi ifade ediyor. Bu durum, bilim insanları için Güneş'i daha yakından inceleme fırsatı sunarken, Dünya üzerindeki uydu sistemleri ve enerji şebekeleri için ciddi riskler oluşturuyor. Güneş fırtınaları, özellikle alçak Dünya yörüngesindeki uydulara zarar verebilir ve internet gibi hizmetlerde kesintilere neden olabilir.

İnternette haftalarca süren kesintiler olabilir

NASA, bu süreçte internetin haftalarca kesintiye uğrayabileceği uyarısında bulundu. 2021 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, şiddetli bir güneş fırtınasının etkisi, özellikle deniz altı iletişim kabloları üzerinde yıkıcı olabilir. Fiber optik kablolar doğrudan bu durumdan etkilenmese de, kablo üzerindeki sinyal güçlendiricilerin elektromanyetik dalgalanmalar nedeniyle devre dışı kalabileceği ifade ediliyor.

Zirve dönemi ne zaman?

Güneş maksimumunun ne zaman zirveye ulaşacağı ise henüz kesin olarak belirlenemiyor. Uzmanlar, bu zirvenin birkaç ay veya birkaç yıl sürebileceğini öngörüyor. NOAA Uzay Hava Operasyonları Direktörü Elsayed Talaat, güneş aktivitelerinin zirve yaptığı anın ancak azalma başladığında tespit edilebileceğini belirtti. Bu süreçte en şiddetli güneş fırtınalarının yaşanması bekleniyor.

Tarihteki en büyük güneş fırtınası: Carrington Olayı

1859 yılında gerçekleşen Carrington Olayı, tarihteki en büyük güneş fırtınası olarak kaydedilmişti. Bu olay, o dönemin iletişim sistemlerini felç etmişti. Günümüzde benzer bir olay yaşandığında ise modern iletişim sistemleri üzerinde çok daha büyük etkiler bırakabileceği belirtiliyor. 1989’da Quebec'te yaşanan bir başka güneş fırtınası, bölgedeki elektrik şebekesini devre dışı bırakmış ve dokuz saatlik bir kesintiye yol açmıştı.