NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ile iş birliği girişimlerine olumlu yaklaştı. Rutte, Türkiye'nin BRICS ülkeleriyle iş birliği yapma hakkına sahip olduğunu belirterek, bu durumun NATO ile olan ittifakını zedelemeyeceğini vurguladı. Ancak, bu tür iş birliklerinin bazı tartışmalara yol açabileceğini de ekledi.

BRICS, ABD hegemonyasına karşı bir güç oluşturmayı hedefleyen Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor ve giderek genişliyor. Dolar yerine milli paralarla ticareti teşvik eden bu oluşuma, Türkiye'nin de başvuruda bulunduğu iddia edilmişti. Bu iddiaların ardından NATO Genel Sekreteri Rutte'den Türkiye'nin BRICS ile iş birliğine yeşil ışık geldi.

Mansur Yavaş 29 Ekim programlarını önce iptal etti sonra vazgeçti Mansur Yavaş 29 Ekim programlarını önce iptal etti sonra vazgeçti

"Türkiye'nin BRICS ile İş Birliği Yapma Hakkı Var"

Gazetecilerin, NATO'nun Türkiye'nin BRICS ile iş birliği geliştirmesi konusunda endişe duyup duymadığı yönündeki sorularını yanıtlayan Rutte, Türkiye'nin bu iş birliğine hakkı olduğunu ifade etti. "NATO, 32 demokratik ülkeden oluşuyor. Elbette zaman zaman tartışmalar olacaktır. Ancak Türkiye'nin BRICS ortaklarıyla çalıştığını biliyoruz ve bu onların hakkıdır" dedi.

"Türkiye NATO İçin Vazgeçilmez Bir Ülke"

Rutte, Türkiye'nin BRICS ile iş birliği arayışlarının NATO ülkeleri arasında tartışmalara yol açabileceğini kabul etmekle birlikte, bu durumun Türkiye'nin NATO içindeki konumunu değiştirmeyeceğini vurguladı. Türkiye'nin NATO'nun önemli bir parçası olduğunu belirten Rutte, "Türkiye her zaman NATO'nun bir parçasıdır ve öyle kalacaktır. NATO Türkiye'de çok popüler ve Türkiye de NATO'da çok popüler. Dolayısıyla birbirimizin faydalarını en üst düzeye çıkardığımızdan emin olmalıyız" diye konuştu.