İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün gibi ilişkilerini normalleştiren ülkelerle bu planlarını paylaşmış görünüyor. Suudi Arabistan'a da bilgi verildiği ancak resmi iletişim kanalının bulunmadığı belirtilirken, aynı zamanda İsrail ile diplomatik bağları olmayan Riyad'a bu bilgilerin nasıl aktarıldığı konusunda detay verilmedi.

MEB’den e-Okul Sistemine Yurt Dışına Çıkan Öğrenciler İçin Yeni Düzenleme MEB’den e-Okul Sistemine Yurt Dışına Çıkan Öğrenciler İçin Yeni Düzenleme

Girişimin odak noktası, Gazze ve İsrail arasında kuzeyden güneye uzanacak bir tampon bölge oluşturarak Hamas veya diğer örgüt militanlarının sızmalarını veya saldırmalarını önlemek. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dış politika danışmanı Ophir Falk, planın Hamas'ın yok edilmesi, Gazze'nin askerden arındırılması ve bölgedeki radikalleşmenin azaltılmasını içeren üç aşamalı bir sürece dayandığını belirtti. Falk, uluslararası ortaklarla bu planların görüşülüp görüşülmediği konusunda detay vermekten kaçındı.

Bu girişim, yedi günlük ateşkesin ardından yeniden başlayan İsrail saldırılarının yakın zamanda sona ereceğine dair bir işaret oluşturmuyor. Arap ülkeleri ise İsrail'in Hamas'ı yok etme hedefini imkansız olarak değerlendirirken, Hamas'ın sadece yenilebilecek bir militan güç olmadığını savunuyor. Bu durum, bölgedeki gerilimin ve çatışmanın karmaşıklığını gösteriyor.