Güncel

Nobel Barış Ödülünün Kazananı Belli Oldu

Norveç Nobel Komitesi, Hiroşima ve Nagazaki'ye düzenlenen atom bombası saldırılarından sağ kurtulan Hibakusha'ların oluşturduğu Nihon Hidankyo örgütü kazandı

Abone Ol

Norveç Nobel Komitesi, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından sağ kurtulan Hibakusha'ların oluşturduğu Nihon Hidankyo adlı örgütün, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için verdiği mücadeleden dolayı ödüllendirildiğini açıkladı.

Komite tarafından yapılan açıklamada, Hibakusha'ların, nükleer silahların tekrar kullanılmaması gerektiğini kişisel tanıklıklarıyla vurgulayarak barışa yaptıkları katkı sebebiyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldüğü belirtildi.

Atom bombası saldırılarından kurtulanlar "Hibakusha" olarak adlandırılıyor.

ABD'nin 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye düzenlediği saldırılardan sağ kalanları temsil eden Nihon Hidankyo, Japonya'nın 47 bölgesindeki Hibakusha'ları bir araya getiriyor. Örgütün tüm yetkilileri ve üyeleri, bu saldırılardan kurtulan kişilerden oluşuyor.

Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı'na göre, Mart 2024 itibarıyla Japonya'da 106 bin 825 Hibakusha yaşıyor.

Dünya barışına en büyük katkıyı sağlayan kişi ve kurumlara verilen Nobel Barış Ödülü, 1901 yılından bu yana dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alıyor.