"Zam gündemde değil, destekler ihtiyaç sahiplerine yönelecek"
Bakan Bayraktar, ocak ayında elektrik ve doğal gazda büyük bir fiyat artışı beklentisinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Devletin enerji faturalarına sağladığı desteğin, özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Bayraktar, yüksek enerji tüketen ve desteğe ihtiyaç duymayan kesimlerin gerçek maliyetleri ödemesi gerektiğini dile getirdi. Bakan, bu düzenlemeyle tüketimi yüksek olan grupların, enerji maliyetini daha adil bir biçimde karşılamasını amaçladıklarını aktardı.
Şubat ayından itibaren gerçek maliyet uygulaması
Türkiye’deki ortalama hane elektrik tüketiminin 200 kilovatsaat olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, şubat ayından itibaren EPDK’nın belirlediği 417 kilovatsaatin üzerindeki tüketim için gerçek maliyetlerin geçerli olacağını belirtti. Bayraktar, düzenlemenin özellikle yüksek tüketimi olan konutlara yönelik olduğunu ve bu grupta yer alan kullanıcıların, devlet desteği dışında fatura ödemeye başlayacağını vurguladı.
"Yüksek tüketim faturalarına gerçek maliyet yansıyacak"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, ortalama tüketimde ocak ayında faturalarda bir değişiklik beklenmediğini, mevcut 414 liralık faturaların aynı şekilde ödenmeye devam edeceğini söyledi. Ancak 400 kilovatsaat üzerinde enerji tüketenlerin aylık yaklaşık 1,050 TL gibi daha yüksek bir bedelle karşılaşacağına dikkat çekti. Bu düzenlemeyle, ihtiyaç fazlası tüketimde bulunan ve desteklenmesi gerekmeyen kullanıcıların devlet desteği dışında tutulacağı belirtildi.
Düzenleme, yüksek tüketim yapan yüzde 3 aboneyi etkileyecek
Türkiye genelinde 40 milyon mesken abonesi bulunduğunu ifade eden Bayraktar, bu düzenlemenin sadece yüzde 3’lük bir kesimi, yani 1,2 milyon aboneyi etkileyeceğini belirtti. Bu grup, büyük evlerde yaşayan, fazla elektrikli cihaz kullanan veya elektrikli araç sahibi olan tüketicilerden oluşuyor. Ayrıca, cami ve cemevi gibi istisna kapsamındaki alanların ise düşük maliyetle enerji tüketmeye devam edeceği açıklandı.