Öğretmen Atamalarının Geç Sonuçlanması Okulların Açılış Tarihini Etkiler mi?

Kamudanhaber.com - Öğretmen Atamalarının Geç Sonuçlanması Okulların Açılış Tarihini Etkiler mi? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 15 Sözleşmeli Öğretmen atamasının takvimin belli olmasından sonra okulların açılış tarihi sorusu tekrar merak uyandırdı.

Abone Ol


KAMUDANHABER.COM - ÖZEL HABER

Kamudanhaber.com - Öğretmen Atamalarının Geç Sonuçlanması Okulların Açılış Tarihini Etkiler mi? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 15 Sözleşmeli Öğretmen atamasının takvimin belli olmasından sonra okulların açılış tarihi sorusu tekrar merak uyandırdı.

15 Temmuz Hain darbe Girişimi sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarının FETÖ/PYD terör örgütünden temizlenmesi amacı ile yapılan açığa almalar sonucu ve MEB tarafından bugün açıklanan 15 Bin Sözleşmeli Öğretmen Alımı takiminde açıklanan Atama Tarihinin Okulların Açılış tarihini geçecek olması akıllara Okulların Açılış tarihinde değişiklik olup olmayacağı konusunda soru işaretleri uyandırdı.

MEB tarafından basında okulların açılış tarihinin 2-3 hafta gecikebileceği haberlerinin çıkmasından sonra yapılan basın açıklamasında okulların belirlenen tarih olan 19 Eylül 2016 tarihinde açılacağı belirtilmişti. BAşbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı televizton programında bu sorunun sorulması üzerine verdiği tarihde aynı olmuştu.

15 Bin Sözleşmeli öğretmenin Atamaları yayımlanan kılavuza göre 10 Ekim 2016 tarihinde son bulacak.
Bu tarihe kadar okulların ertelenmesi söz konusu olamaz. MEB Açığa alınan öğretmenlerden dolayı okullarda oluşabilecek öğretmen açığını İllerde bulunan Norm Kazlası Öğretmenler aracılığı ile kapatabileceğini daha önce açıklamıştı.MEB Müsteşarı Yusuf TEKİN'nin konu ile ilgili yaptığı açıklamada "15 bin yeni sözleşmeli öğretmen alınacak.   8 Ağustos itibariyle ön başvuru başlayacak. 19 Eylül tarihinde okullar açılacak bir gecikme olmayacak. Sözleşmeli öğretmenlikte bir değişiklik yok ama sayı değişebilir. İhraç kararından sonra net sayıyı hükümetimiz duyuracaktık. Şimdilik 15 bin alıma göre plan yaptık ama değişebilir. Sözleşmeli Öğretmenleri Eylül'de alacağız. Bu dönemde göreve baslayacaklar. Şubatta değil eylülde. Norm fazlası öğretmenleri bulundugu ilde başka okullara göndereceğiz. Ankara'daki bir öğretmeni Şırnak'a gönderme gibi bi durum söz konusu değildir. Bulunduğu illerde norm açığına göre başka okullara göndereceğiz." demişti.

Kaldı ki 27 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2.OHAL KHK'sinde yeralan Sözleşmeli Öğretmenlik alımları ve şartları ile ilgili maddelere göre sözleşmeli öğretmenler öncelikli olarak Birinci Derecede Kalkınmaya Öncelikli Bölgelere alınacaklar.

İlgili Maddeler
"EK MADDE 4- (1) Öncelikle kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde olmak üzere Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kuramlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilir.

(2) Sözleşmeli öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir pozisyonun üç katma kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır.

(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler dört yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabidir.Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur. Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.

Bu Maddede bahsedilen Birinci Derecede Kalkınmaya Öncelikli İller Şunlardır.

Adıyaman
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ardahan
Artvin
Bartın
Batman
Bayburt
Bingöl
Bitlis
Çanakkale ( Gökçeada ve Bozcaada )
Çankırı 
Çorum
Diyarbakır
Elazığ
Erzincan 
Erzurum
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Iğdır
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kırıkkale
Kırşehir
Kilis
Malatya
Mardin
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Tokat
Trabzon
Tunceli
Van
Yozgat
Zonguldak

Bu kapsamda ve açıklamalardan da görüleceği üzere okulların açılış tarihinde şu anda herhangi bir değişiklik olma ihtimalin az olduğu ortaya çıkıyor. Fakat yine de kamudanhaber.com sitesi olarak MEB'den konu ile ilgili bir açıklamanın yapılmayacağını yakından takip ederek siz takipçilerimizle anlık olarak paylaşacağız.

KAMUDANHABER.COM

Bu yazının tüm hakları kamudanhaber.com'a aittir. "www.kamudanhaber.com" biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©