Güncel

Öğretmenler mülakatı istemiyor...

Kamudanhaber olarak sosyal medya üzerinden yaptığımız ankete yaklaşık 8 bin öğretmen katıldı…

Abone Ol

2021 öğretmen atamalarında yapılan mülakatlarda, atama potasında olmalarına rağmen aldığı KPSS puanlarından daha düşük mülakat puanı verilerek elenen öğretmenler gündemde uzun süre yer etmişti..

"Ya da kekeme iseniz mesela"

Mülakatta elenmelerinin yaşandığı dönemde Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer “Öğretmenlik özel nitelikler gerektiren bir meslek. Size John Nash örneği vereyim. Çok büyük bir dehaydı ama iyi bir öğretmen olabilir miydi? Yani bazen donanımlı, bilgili de olsanız anlatma kabiliyeti gibi temel bir alanda eksikseniz nasıl öğretmenlik yapacaksınız? Ya da kekeme iseniz mesela… Örnek veriyorum, somut bir olay üzerine konuşmuyorum. Öğretmenlikte işin pedagojik, psikolojik boyutu da var, bunu unutmayalım. Kısacası eğitim üzerinden, gençler üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum. Bakın Kılıçdaroğlu sizin kanalda çıktığı yayında ‘Ben zaten Milli Eğitim Bakanı ile görüşmeye gitmedim’ dedi. Nagehan Hanım ben herkesle görüşürüm. Amaç görüşmek olsaydı, doğru bir dille randevu istenseydi neden görüşmeyeyim? Kaldı ki Kemal Bey ben bakan olduğumda bir 'hayırlı olsun’a geldi mi? CHP’den grup başkanvekili ve başka vekiller daha önce geldiler, görüştük. Bizim herkese kapımız açık. MEB çok şeffaftır. Bizim gizli saklı işimiz yok.” diyerek mülakat sürecinde yaşanan elenmeler ile ilgili açıklamada bulunmuştu. 

AK Parti'nin seçim beyannamesinde "Kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat usulünü kaldıracak, atamaları yazılı sınav sonuçlarına göre yapacağız." ibaresinin ardından kamu alımlarında mülakatların kalkacağı duyurulmuştu.

Son iki atamada mülakattan elenmeler gözlenmezken Eski Bakan Mahmut Özer 12 Mayıs tarihinde katıldığı canlı yayında "Mülakat olmayacak artık. KPSS puanına göre çok hızlı bir şekilde atamasını gerçekleştireceğiz. Nasıl engelli öğretmenleri 1 hafta içerisinde atadıysak, burada mülakat yok biliyorsunuz, dolayısıyla 1 hafta-10 gün içerisinde öğretmen ataması gerçekleştirilecek. Tek kriter KPSS olacak" diyerek mülakatların tarihe karışacağını söylemişti.

Nitekim seçim sonrası Milli Eğitim Bakanı, Yusuf Tekin oldu. Bakan Tekin, geçtiğimiz günlerde katıldığı yayında öğretmen atamalarında mülakat olup olmayacağına dair en net açıklamayı şöyle yapmıştı:

"Şuan üzerinde çalışıyoruz ama şöyle bir projeksiyonumuz var. Öğretmenler, 3 kişiden oluşan bir jurinin karşında 45 dakikalık bir mülakata alınacak. Bu mülakatta kendisine sorulan konuyla ilgili konuşması ve anlatması istenecek. Ayrıca bu 45 dakikalık süre içeriğinde öğretmen adayı yazılı bir beyan da verecek. Tüm bu süreç kamera ile kayıt altına alınacak. Bu sayede hem torpil iddialarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz hem de adayların üniversitede öğrendiklerini ne kadar özümsediklerini ölçmek istiyoruz" 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaptığı açıklama ile mülakatların kalkmayacağını, aksine mülakatın revize edileceğini duyurdu. Bugün atama bekleyen öğretmenlerin mülakatsız öğretmen ataması talebini yüz yüze Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e söylemesinin ardından Bakan Tekin'den mülakat ile ilgili şu cevabı verdi:

"Öğretmen mülakatından vazgeçmeyeceğiz"

Kamudanhaber olarak, resmi X hesabımızdan düzenlediğimiz ankette Öğretmen atamalarında Bakan Yusuf Tekin'in açıkladığı mülakatı doğru buluyor musunuz? sorusunu sorduk.

Yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı anketimizde oy verenlerin yüzde 91,9'u hayır cevabını işaretleyerek mülakatın istemediklerini belirtti. 

İşte o anketimiz: