Uzmanlar 4 Şehre Dikkat Çekti! 7 Büyüklüğünde Depremler Bekleniyor Uzmanlar 4 Şehre Dikkat Çekti! 7 Büyüklüğünde Depremler Bekleniyor

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, hafta sonu tatilinin memurun yıllık iznine dahil edilmemesi gerektiğini ifade etti. Kahveci, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda bu konuda mevcut uygulamalara eleştiride bulundu.

Kahveci'nin açıklamasında, 657 sayılı Kanun'a göre memurların yıllık izin gün sayısının, hizmet süresi 10 yıla kadar olanlar için 20 gün, 10 yıldan fazla olanlar için ise 30 gün olarak belirlendiği hatırlatıldı. Ayrıca, memurların haftalık çalışma süresinin Cumartesi ve Pazar günleri tatil olacak şekilde 40 saat olduğu belirtildi. Mevzuatta bu konuda açık bir hüküm olmamakla birlikte, yerleşik uygulamaların memurların yıllık izin gün sayısına, izin süresi içindeki hafta sonu tatil günlerinin de dahil edildiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Kahveci, işçiler ile memurlar arasında izin kullanımı açısından farklı uygulamalar bulunduğunu vurguladı. İşçilerin izinlerini iş günü olarak kullanabildiği, memurların ise izinin başında ve sonundaki hafta tatillerinin izinden düşülmediği, ancak izinin içindeki resmi tatil günlerinin yıllık izinden düşüldüğü ifade edildi.

Kahveci, memurların izinlerinin de iş günü olarak düzenlenmesi gerektiğini belirterek, bu durumda 20 gün izin hakkı olan bir memurun yılda dört defa beşer gün izin alarak toplamda 36 gün izin kullanabileceğini, 30 gün izin hakkı olan memurların ise bu şekilde 54 güne kadar izin kullanabileceğini kaydetti. Ayrıca, memurların yıllık izninin iş günü olarak düzenlenmesinin yanı sıra, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin de işçilere yapıldığı gibi memurlara yapılması gerektiğini ifade etti.

Kahveci, bu düzenlemenin memurlar arasında adaletsizliği ortadan kaldıracağını ve işçi ile memur arasında izin kullanımında uygulama birliği sağlayacağını vurguladı. Çalışma barışının sağlanması açısından bu reformun hayata geçirilmesinin tüm taraflar için faydalı olacağını ve kamu personelinin performansına olumlu yansıyacağını belirtti.