Hafta sonu düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) bir ilk yaşanacak. Sorular, Hırvatistan'da yer alan genç futbol milli takım oyuncularının sınav olabilmeleri için bölgeye götürülecek. 3 milyondan fazla üniversite adayı 8-9 Haziran'da mücadele verecek. Cumartesi günü uygulanacak olan birinci oturum TYT'ye 3 milyon 120 bin, pazar günü uygulanacak ikinci oturum AYT'ye 2 milyon 19 bin aday başvuru gerçekleşti. Yabancı Dil Testi (YDT) sınavına da 233 bin 389 adayın başvurusu olduğu açıklandı.

LEFKOŞA DIŞINDA BİR İLK!

ÖSYM bu yılki sınavın 81 ildeki 245 sınav merkezi ile KKTC Lefkoşa'nın dışında Hırvatistan Zagreb'de yapılacağını da paylaştı. Şu ana kadar Lefkoşa dışında yurt dışında uygulanmayan üniversite sınavının Zagreb'de gerçekleştirilmesinin nedeni belli oldu. Paylaşılan bilgilere göre; Hırvatistan'da 4-11 Haziran 2024 tarihleri arasında U18 Dostluk Turnuvası uygulanacak. Ay-yıldızlılar dün açılışını yaptığı ve Karadağ ile ter döktüğü turnuvada bunun dışında Hırvatistan ve Norveç ile karşı karşıya gelecek.

TÜRKİYE İLE AYNI SAATE UYGULANMAYACAK

Söz konusu karşılaşmaların üniversite sınavı ile çakışmasıyla oyuncular, sınava Zagreb'de katılabilmek için Türkiye Futbol Federasyonu'na dilekçe sundu. Federasyon konuyu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) aktardı. Yazışmalar neticesinde 11 oyuncunun sınava Zagreb'de katılmasına, sınav kitapçıklarının Hırvatistan'a ulaştıılması uygun görüldü. Sınav için özel salon hazırlandı. ÖSYM'nin bunun dışında özel gözetmen ayarladığı ileri sürüldü. Genç futbolcular sınavın uygulanacağı tarihte diğer adaylar ile birlikte maratona başlayacak. Ancak sınav Türkiye ile aynı saate uygulanmayacak.

Zagreb'de yerel saati Türkiye'den bir saat geri olduğu biliniyor. Yaşıtları Türkiye'de sorular için ter dökerken ilk bir saat genç futbolcular son çalışmalarını tamamlayacak.

Dün Stadium Nedelisce'te Karadağ ile sahada ücade eden U18 Milli Takımı futbolcuları cuma günü Norveç ile pazartesi gün de Hırvatistan ile karşı karşıya geleceği bildirildi. Genç oyuncuların sınavın uygulanacağı hafta sonu herhangi bir maçı olmayacak. Ancak aynı tarihlerde U19 Milli Takımının da Moldova'da mücadelesi yer alıyor. U19 ile ilgili bir sınav başvurusunda bulunup bulunmadığına dair net bir açıklama yok.

YKS sonuçları açıklandı! İşte sorgulama ekranı YKS sonuçları açıklandı! İşte sorgulama ekranı

ARDA GÜLER SINAVA GİREMEMİŞTİ

Maçlar ve yurt dışı görevleri, milli sporcu adayların sınava girmesini güç bir duruma düşürebiliyor. Real Madrid'de forma taşııyan yıldız futbolcu Arda Güler, geçtiğimiz yıl milli takım maçı sebebiyle üniversite sınavına katılamamıştı. Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın Euro 2024 elemeleri kapsamında 17 Haziran 2023 tarihinde mücadele ettiği Letonya maçında forma almaya hak kazanan Arda Güler, üniversite sınavına giremedi. Genç oyuncu 71 dakika karşılaşmada ter dökmüştü.