Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okullarda görev yapan idareciler ve öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek amacıyla önemli bir adım attı. Bakan Tekin, özel öğretim kurumlarında çalışan idareciler ve öğretmenlerin maaşlarının asgari ücret altında olması sorununu çözmek ve yeşil pasaport avantajını sağlamak için düğmeye bastı.
Bakan Tekin'in müjdelemesi beklenen bir diğer önemli gelişme ise okul idarecileri ve özel okul kurucularına yeşil pasaport hakkı tanınması imkanı sağlanması bekleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, özel okul öğretmenlerinin maaşlarında yapılacak düzenlemelerle ilgili hazırlıklar sürüyor. Bu düzenleme ile öğretmenlerin mali haklarının iyileştirilmesi ve adil bir ücret politikasının hayata geçirilmesi bekleniyor.
Öğretmenlerin maaş düzenlemeleri ve yeşil pasaport avantajının yanı sıra, özel okul idarecilerinin de özlük haklarıyla ilgili iyileştirmelerin yapılması bekleniyor. Bu adımların eğitim sektöründeki nitelikli personelin korunması ve motive edilmesine katkı sağlayacak.
Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) Nedir?
Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunur. Birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlar. Sadece uçak bileti alıp check-in işlemi gerçekleştirip farklı bir prosedürü yerine getirmek zorunda kalmadan seyahat edebilirler.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.
TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,
Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,
Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),
Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,
Devlet sporcularına,
Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,
2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına,
Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine yeşil pasaport verilir.