Özgür Özel, sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda onaylanması sonrası kuliste gazeteceilerin sorularını yanıt verdi.

Özel, kanunun Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu, yaşam hakkını savunmadığını, bu nedenle Anayasa Mahkemesiyle ilgili süreci değerlendireceklerini vurguladı.

"BU BİZİM ZATEN GÖREVİMİZ"

Bağcılar'da trafikte tartıştığı sürücüyü darp eden kişi gözaltına alındı Bağcılar'da trafikte tartıştığı sürücüyü darp eden kişi gözaltına alındı

Konuyla ilgili çalışmalar yürüteceklerini belirten Özel, "Sağlıklı bir çevre hakkı insanlar için gerekli. Özellikle aşılı sokak köpeklerinin vahşi yaşamla kent yaşamı arasında özellikle kuduz gibi hastalıklara karşı bir bariyer olması da göz önünde bulundurularak halk ve toplum sağlığı açısından da çok büyük bir risk alındı. Hepsini birden değerlendirip kanunu Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. Bu bizim zaten görevimiz. En kısa zamanda ve yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız." diye konuştu.

"Dört buçuk yıldır bizim bütün başvurularımızda Anayasa Mahkemesi önemli bir kazanım olan yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor." olduğunu belirten Özel, Anayasa Mahkemesinin bundan vazgeçmesini ümit ettiğini dile getirdi.

"BİR SÜRÜ GERİ ADIM OLDU"

Kanuna karşı çıkan herkese, muhalefet milletvekili ve özellikle CHP grubuna teşekkür eden Özel, şu açıklamalarda bulundu:

"Grubumuz iki buçuk aydır inanılmaz bir performansla doğru bildiklerini savunuyor, yanlışlara engel oluyor. Bu yasada eğer CHP grubunun üstün gayretleri ve kararlılığı olmasaydı ötenazi geçip gitmişti. Muhalefet, toplumsal duyarlılıkla birleşti. Bir sürü geri adım oldu. Yasanın bütünü yine çok tehlikeli ama ilk geldiği hal doğrudan katliam yasasıydı. Muhalefetin ve grubumuzun büyük gayretleriyle bu geri adımlar atıldı. Bunu görmek lazım."

"MİLLETVEKİLLERİNİN TATİLİ OLMAZ"

Özel, CHP'li belediyelerin "kanunun üstü örtük, yani 'sen bu işi çözemezsin, çözemezsen cezalısın, gel katliam yap' çağrısına direneceklerini ve asla bu kanunun örtülü talimatına uymayacağını" söyledi. Özel, konuşması şöyle:

"Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya ve sahiplendirmeye yönelik üzerimize ne düşüyorsa fazlasıyla yapacağız. Ama bu yükün belediye gücüyle ve bu kadar olanaksızlıklar içinde tam olarak yerine getirilmesi mümkün değil. Bundan sonra çıkacak her olumsuzluktan bugünkü sorumsuz yasama anlayışı sorumludur. Ama bizim belediyelerimiz üzerine düşeni bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra yapmaya devam edecekler."

CHP grubunun kapalı toplanacağını ve toplantıda milletvekillerine teşekkür konuşması yapacağını aktaran Özel, "Milletvekillerinin tatili olmaz, yaz dönemi çalışmaları olur. Yaz dönemi çalışmalarına ilişkin bir kısa değerlendirme yapacağız." şeklinde konuştu.

Özel, konuşması sonrası grup toplantısına katıldı.
CHP'nin kapalı grup toplantısı yaklaşık 20 dakika devam etti.