Suudi Arabistan'ın liderliğindeki OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bir araya gelerek piyasa koşullarını değerlendirecek ve üretim politikalarını gözden geçirecekler. Bu toplantının, küresel petrol piyasasında belirleyici bir etkiye yol açması bekleniyor.
Suudi Arabistan, petrol piyasasındaki dengenin sağlanması adına temmuz ayından bu yana gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varillik üretim kesintisiyle önemli bir rol oynadı. Ancak, şu anda karşılaşılan zayıf talep ve arz fazlası endişeleri, petrol fiyatlarını olumsuz etkileyerek son 4 ayın en düşük seviyelerine çekti. Brent petrolün varil fiyatı 76,60 dolara, WTI ham petrolün varil fiyatı ise 72,17 dolara kadar geriledi.Petrol talebinin 2024'ün ilk çeyreğinde günlük ortalama 101,5 milyon varile ulaşması öngörülüyor.
Ancak, OPEC+ anlaşması dikkate alındığında, küresel petrol arzının günlük ortalama 102,8 milyon varil olması bekleniyor. Bu durum, günlük yaklaşık 1,3 milyon varillik bir arz fazlasına işaret ediyor.Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre, 2024'ün tamamında talebin günlük ortalama 102,9 milyon varil, arzın ise günlük ortalama 103,4 milyon varil olması bekleniyor. Bu, petrol piyasasında günlük ortalama 500 bin varillik bir arz fazlası öngörüsünü beraberinde getiriyor.
Norveç merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Rystad Energy'e göre, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisini sonlandırması durumunda, 2023'ün ilk çeyreğinde arz tarafında bir artış gözlemlenecek ve piyasalar dengelenecek.
Ancak, ikinci çeyrekte piyasaların günlük 600 bin varili aşan bir arz fazlasıyla karşılaşması bekleniyor.Rystad Energy Kıdemli Başkan Yardımcısı Jorge Leon, Suudi Arabistan'ın vereceği kararın, petrol fiyatlarının varil başına en az 80 dolar olmasını isteyen ülkenin hedefleri doğrultusunda piyasalara yön verebileceğini belirtiyor. Bu durum, OPEC+ grubu toplantısından çıkacak sonuca bağlı olarak petrol fiyatlarındaki gelecek trendi üzerinde önemli bir etki yapabilir.
Suudi Arabistan'ın kesinti politikasının devam edip etmeyeceği, piyasaların ve yatırımcıların yakından izlediği bir belirsizlik halini koruyor. Bu toplantının ardından petrol fiyatlarında yaşanacak hareketler, enerji sektörü ve küresel ekonomi üzerinde geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir.