Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya'nın enflasyon hesaplamasına ilişkin dünkü açıklamalarına sert tepki gösterdi. Çetinkaya'nın “Fiyatlar artıyor. 100 TL olan bir ürünün bir yıl sonra 175 TL ya da 145 TL olması arasından can yakıcılığı açısından bir fark yok. Psikolojik olabilir” değerlendirmesine Prof. Dr. Demirtaş, X (Twitter) hesabından yanıt verdi.

Prof. Dr. Demirtaş, Çetinkaya’nın açıklamasını alıntılayarak, “İçler acısı bir açıklama. Korkunç bir açıklama. Olacak iş değil. Aklımı oynatacak derecede sinirlendirici bir açıklama” yorumunu yaptı. "Bir başkan bu sözleri nasıl söyler? Aman Allahım, aman Allahım” diyerek tepkisini dile getirdi.

Mahfi Eğilmez'den Çarpıcı Tepki

Deneyimli iktisatçı Mahfi Eğilmez de Çetinkaya'nın açıklamalarına tepki gösterdi. Çetinkaya, enflasyon hesaplamasına yönelik eleştiriler üzerine dün gazetecilere yaptığı açıklamada, madde fiyatlarının gösterge niteliği taşımadığı için yayınlanmadığını ifade etmiş ve ENAG rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunmuştu. Ayrıca, medyada yer alan madde fiyatlarına ilişkin haberler için 'algı yönetimi' demişti.

Bu açıklamalar sonrası, Mahfi Eğilmez X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "TÜİK'in girişine ‘söz gümüşse susmak altındır’ yazılı bir tabela asılmalı” şeklinde manidar bir öneride bulundu.

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...

Prof. Dr. Özgür Demirtaş ve Mahfi Eğilmez'in tepkileri, TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına ve açıklamalarına yönelik kamuoyunda devam eden tartışmaları yeniden alevlendirdi. İktisatçıların eleştirileri, enflasyon verilerinin güvenilirliği konusundaki endişeleri bir kez daha gündeme taşıdı.